Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Nu kommer pengene: Aftalte millioner til børne- og ungdomspsykiatrien sættes i spil

Regeringen og Danske Regioner har nu aftalt, hvordan 150 millioner kroner skal fordeles i 2025 for at nedbringe ventetiderne i børne- og ungdomspsykiatrien.

Alt for mange børn og unge venter for længe på at blive undersøgt og få den hjælp, de har brug for. Ifølge loven har patienter i psykiatrien ret til at blive udredt inden for 30 dage, medmindre det ikke er fagligt muligt. Hvis fristen ikke kan overholdes, skal regionen sørge for, at patienten får tilbudt udredning et andet sted – for eksempel på en privat klinik, som regionen betaler for. Men i praksis bliver denne frist ofte overskredet, og ventetiderne på selve behandlingen er også stigende.

De 150 millioner kroner, der nu udmøntes, er ikke en ny bevilling, men en del af sundhedsreformen og dermed en tidligere aftalt pulje. Pengene skal blandt andet bruges til at ansætte flere medarbejdere og udvide eksisterende tilbud, så flere børn og unge kan få hurtigere hjælp.

"Det er vigtigt, at vi styrker børne- og ungdomspsykiatrien, hvor ventetider og mangel på personale er en udfordring. Derfor er vi glade for aftalen, der er et skridt på vejen mod, at flere kan få hurtigere hjælp. Men engangsmidler løser ikke problemerne på den lange bane," siger Anders Kühnau (Soc.), formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Aftalen bygger videre på de tiltag, der allerede er sat i gang for at forbedre indsatsen i psykiatrien. Sundhedsstyrelsen har blandt andet præsenteret en ny model, som skal sikre, at børn, unge og deres familier får hurtigere hjælp, når de bliver henvist til børne- og ungdomspsykiatrien.

Samtidig er der afsat 250 millioner kroner om året til nye, lettilgængelige behandlingstilbud i kommunerne. Formålet er at give børn og unge støtte i tide, så deres problemer ikke vokser sig større og kræver en henvisning til sygehuspsykiatrien. Indtil videre er tilbuddene tilgængelige i to ud af tre kommuner, og planen er, at de skal være fuldt udrullet ved udgangen af 2025.

"Det er hårdt og opslidende for hele familien, når et barn eller en ung mistrives, og det er dybt frustrerende at vente lang tid på at få hjælp. Derfor er vi i fuld gang med at styrke tilbuddene både i og uden for sygehuspsykiatrien. Vi har tidligere skruet op for indsatsen med nye let tilgængelige behandlingstilbud i kommunerne til børn og unge for at sikre, at mistrivsel ikke udvikler sig til egentlig sygdom. Og nu investerer vi yderligere i børne- og ungdomspsykiatrien, så dem, der bliver henvist til sygehusene, kan komme hurtigere til," siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

De 150 millioner kroner er en del af sundhedsreformen og indgår i den store 10-årsplan for psykiatrien. De øvrige midler til planen skal forhandles senere på året, når regeringen præsenterer sit psykiatriudspil.

Hvis alle pengene ikke kan bruges i børne- og ungdomspsykiatrien i 2025, kan regionerne – efter aftale med Indenrigs- og Sundhedsministeriet – bruge en mindre del af beløbet i voksenpsykiatrien.

Danske Regioner skal i 2026 gøre status over, hvordan pengene er blevet brugt. Samtidig vil parterne løbende følge op på, om ventetiderne i børne- og ungdomspsykiatrien bliver nedbragt.