Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Patienttilfredshed i psykiatrien: Høje vurderinger, men fortsat udfordringer med pårørendeinddragelse

76 procent af de psykiatriske patienter i børne- og ungdomspsykiatrien og 74 procent af de voksne patienter er tilfredse med deres behandling.

Det fremgår af Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) Psykiatri 2024, som er gennemført af forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM.

Dermed er tilfredsheden steget med ét procentpoint sammenlignet med samme type måling i 2023.

"Samlet set synes vi, at resultatet er flot. Dermed ikke være sagt, at vi skal hvile på laurbærrene. Vi bruger løbende målingerne til at sætte ekstra ind netop der, hvor vi kan forbedre graden af tilfredshed. Men gennemgående synes jeg, at medarbejderne i psykiatrien kan være stolte af målingen," siger Jacob Klærke, formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg.

Han fremhæver, at det er bemærkelsesværdigt, at tre ud af fire patienter er tilfredse i en tid, hvor psykiatrien ofte er under kritik for lange ventetider og mangel på personale.

Tilfredshed trods ventetid og personalemangel

Psykiatrien er presset, da det fortsat er svært at rekruttere blandt andet psykiatere, samtidig med at antallet af henvisninger stiger.

"Derfor er vi tilfredse med, at psykiatrien får midler fra sundhedsreformen og fra 10-års-planen for psykiatrien," siger Jacob Klærke.

Psykiatriplanen blev igangsat i 2023 og skal styrke området frem til 2033.

"I den regionale psykiatri har vi blandt andet fokus på bedre hjælp mod spiseforstyrrelser og forebyggelse af selvmord, ligesom vi i september sidste år begyndte udrulningen af hjælp til patienter i psykiatrien, der sideløbende har et forbrug af rusmidler," siger han.

Samtidig fremhæver han, at flere kommuner har etableret lettilgængelige tilbud til børn og unge, så de kan få hjælp, før problemerne vokser sig så store, at de kræver psykiatrisk behandling.

Patientkontakt og personalets indsats får ros

Undersøgelsen viser, at personalet i psykiatrien generelt vurderes som venligt og imødekommende, og at patienterne oplever en god kontakt til deres behandlere.

Simone Witzel, projektleder i DEFACTUM, understreger vigtigheden af at bruge patienternes tilbagemeldinger i udviklingen af psykiatrien:

"At få en tilbagemelding på patienter og pårørendes oplevelse på en række områder, som f.eks. på den hjælp patienten får til at mestre sin sygdom/tilstand, mængden af information og deres inddragelse i beslutninger om undersøgelse og behandlinger, er altid vigtigt. De data bruges til løbende at forbedre indsatsen i psykiatrien."

Ifølge LUP Psykiatri 2024 er tilfredsheden blandt indlagte voksne patienter stigende, hvilket tyder på en positiv udvikling.

Den månedlige dataindsamling på voksenområdet gør det muligt at identificere tendenser tidligt og tilpasse behandlingsforløb, så patienternes behov imødekommes bedre. Undersøgelsen anvendes desuden til kvalitetsudvikling i klinikken og til at sammenligne udviklingen i patienttilfredshed over tid.

Pårørende savner inddragelse

Tilfredsheden blandt pårørende er mere varieret. 82 procent af forældrene til børn og unge i psykiatrien er tilfredse i høj eller meget høj grad, hvilket er samme niveau som i 2023.

Men blandt pårørende til voksne psykiatriske patienter er tilfredsheden markant lavere – kun 56 procent angiver, at de samlet set er tilfredse i høj eller meget høj grad.

"Generelt bør de ansatte i psykiatrien arbejde endnu mere med patient- og pårørendeinddragelse. En del af de pårørende efterlyser – ligesom patienterne – at medarbejderne taler med dem om, hvad de selv kan gøre for at patienten får det bedre. Dét engagement kan være uvurderligt, så inddragelse bør have en mere central rolle,"siger Jacob Klærke.

Fremtidige indsatsområder

Selvom tilfredsheden generelt er høj, peger undersøgelsen på flere områder, hvor psykiatrien kan forbedres.

Bedre inddragelse af pårørende i behandlingsforløbet kan styrke både patienternes udbytte af behandlingen og de pårørendes evne til at understøtte patientens stabilitet i hverdagen.
Øget fokus på patientinddragelse i beslutninger om behandling kan give patienterne en større oplevelse af kontrol og ejerskab over deres sygdomsforløb.
Fortsat forbedring af overgangen fra indlæggelse til ambulant behandling vil kunne øge trygheden for patienterne og reducere risikoen for genindlæggelse.

Om undersøgelsen

13.039 patienter og pårørende har deltaget i LUP Psykiatri 2024.
Undersøgelsen er gennemført af DEFACTUM i Region Midtjylland.
De Landsdækkende Undersøgelser af Patientoplevelser (LUP) gennemføres løbende og offentliggøres én gang årligt.
Spørgsmålene i undersøgelsen dækker ni nationale spørgsmål samt regionale og lokale spørgsmål, som hospitaler og afdelinger bruger til målrettede forbedringer.