Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Kvinder fører an i øget forbrug af ADHD-medicin

Danskernes forbrug af ADHD-medicin er steget eksplosivt det seneste år. Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser en stigning på 24 procent fra 2023 til 2024, og udviklingen ses især blandt voksne kvinder.

”Der er sket en markant stigning i brugen af de her medicin-typer – især når vi ser på udviklingen blandt piger og kvinder,” siger Mette Keis Jepsen, afdelingschef i Sundhedsdatastyrelsen.

For første gang er kvinder i overtal blandt brugerne, når man ser bort fra børn og unge under 18 år, hvor drenge fortsat udgør 62 procent af brugerne. 

Den nye udvikling er kulminationen på flere års markant vækst i antallet af danskere, der får ADHD-medicin. Fra 2013 til 2022 steg antallet fra knap 40.000 til 86.000 personer, og blandt voksne mellem 25 og 65 år var der tale om en tredobling, ifølge Sundhedsdatastyrelsen.

Men det seneste år er udviklingen altså taget til med endnu større hast: Fra 2023 til 2024 er antallet af personer, der indløser recepter på ADHD-medicin, steget med hele 24 procent.

Debat om overdiagnosticering

Den markante stigning i både diagnose og medicinering har skabt debat i sundhedssektoren. I Sundhedspolitisk Tidsskrift skrev kultursociolog Charlotte Heje Haase i september 2024: ”Vi bliver ofte mødt med mistro. Gad vide, om det ikke ’bare’ er hormoner, depression, angst eller stress.”

Hun peger på, at flere kvinder nu søger udredning for ADHD i voksenlivet, blandt andet når de rammes af overgangsalderen eller bliver mødre: ”Korthuset vælter, når vi får børn eller går i overgangsalderen,” skrev hun den 25. september 2024.

Speciallæge i psykiatri Asker Stig Nielsen har dog advaret mod ukritisk brug af diagnosen: ”Det er et faktum, at udviklingen går i retning af, at flere og flere får ADHD-diagnoser, og det skyldes i høj grad, at kriterierne udvides i ét væk,” skrev han i Sundhedspolitisk Tidsskrift den 26. september 2024.

Behov for ensretning i behandlingen

For at imødegå de store regionale forskelle i behandlingen af ADHD, besluttede Medicinrådet i september 2024 at udarbejde en ny behandlingsvejledning for både børn, unge og voksne.

”Der er fortsat store regionale forskelle i behandlingen af ADHD, og antallet af patienter er steget markant. Derfor er det et vigtigt område at tage fat på for Medicinrådet,” sagde Jørgen Schøler Kristensen, forperson for Medicinrådet, til Sundhedspolitisk Tidsskrift den 27. september 2024.

Vejledningen ventes at blive implementeret i løbet af 2025.

ADHD presser økonomien

Den eksplosive vækst i ADHD-diagnoser og medicinforbrug har også økonomiske konsekvenser. Ifølge et dansk studie offentliggjort i The Lancet Regional Health er mentale hjernesygdomme – herunder ADHD – blandt de diagnoser, der bidrager mest til de stigende omkostninger til hjernesygdomme i Danmark.

De samlede indirekte omkostninger ved hjernesygdomme – herunder ADHD – nåede op på 173 milliarder kroner i 2021, blandt andet fordi flere rammes af psykiatriske lidelser i den erhvervsaktive alder.

Antal brugere af ADHD-medicin (2010 - 2024)


Antal brugere af ADHD-medicin (2010 - 2024)
Under 18 år Over 18 år
Brugen af ADHD-medicin i Danmark er steget markant siden år 2010, viser tal fra Medstat.dk.