Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Digitale tilbud til behandling af angst og depression

Et stigende antal danskere med angst og depression gør brug af behandlingstilbud på nettet – bl.a. som følge af lange ventelister til behandling hos en psykolog eller en psykiater. Men markedet er blandet, og der mangler viden om effekten af den digitale behandling.

Det fremgår af en forskningsrapport fra KORA, som undersøger, om digital behandling af angst og depression kan erstatte eller supplere traditionel behandling ansigt-til-ansigt.

I alt har undersøgelsen fundet 60 digitale behandlingstilbud til angst og/eller depression. De spænder fra støtte via chat til længerevarende selvhjælpsbehandling på internettet med støtte af psykolog. Tilbuddene er organiseret som civile støttegrupper, private og offentlige behandlingstilbud eller som offentligt-privat samarbejde. De danske regioner er også begyndt at tilbyde behandling med internet-interventioner enten som led i forskningsprojekter eller som egentlige behandlingstilbud i drift.

Langt hovedparten af de digitale behandlingstilbud er online-terapi, som tilbydes på det private marked.

Effekter skal undersøges bedre

De kliniske effekter af de digitale behandlingstilbud er endnu ikke undersøgt tilstrækkeligt i dansk kontekst, påpeges det i KORAs undersøgelse. Kun foreligger der evalueringer af to demonstrationsprojekter, der er gennemført fra sundhedsvæsenets perspektiv, og som viser, at internet-interventioner med behandlingsprogrammerne FearFighter og NoDep på nuværende tidspunkt ikke kan erstatte det offentlige sundhedsvæsens traditionelle behandling. Det er dyrere end traditionel behandling, idet der er forholdsvis høje omkostninger forbundet med implementering og drift af behandlingsprogrammet og ingen brugerbetaling.

Generelt mangler der også viden om brugernes erfaringer med den digitale behandling, og den bruges alene eller som supplement i ventetiden på den traditionelle behandling ansigt-til-ansigt. 

Guidelines nødvendige

På basis af undersøgelsen konstaterer KORA-forskerne, at der er behov for yderligere forskning på en række områder. Det handler især om den kliniske effekt, patientperspektivet samt de økonomiske og organisatoriske aspekter af digital behandling af angst og depression.

Desuden foreslår de, at der udarbejdes officielle guidelines for annoncering af digital behandling af psykiske lidelser på internettet. KORA har udarbejdet forslag til sådanne guidelines.