Kristian Lunds blog


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Depressionsmedicin virker mod uforklarlige lidelser

Johanne Liv Agger

Nu kan der være hjælp på vej til de 300.000 danske patienter, som lever med funktionelle lidelser. Ny dansk forskning viser, at antidepressiv medicin kan hjælpe disse mennesker, som lider af alskens invaliderende symptomer såsom voldsomme smerter i arme, ben og mave, hovedpine, kognitive forstyrrelser, svimmelhed og træthed. Alt sammen uden at nogen har kunnet stille en diagnose på dem.

”Smerterne og de andre symptomer er helt reelle, selv om vi læger endnu ikke kan forklare hvorfor. Vores bedste bud er, at signaler fra kroppen bliver forvrænget i hjernen. Så de har ondt, men smerten stammer bare ikke fra et brækket ben, men en form for fejl i signalsystemet,” siger læge, ph.d.-studerende og projektleder Johanne Liv Agger fra Afdelingen for Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital.

Hun er førsteforfatter til et nyt studie, der for første gang dokumenterer, at antidepressiv medicin har god effekt på patienter med moderat til svær funktionel lidelse.

Fik det bedre på flere parametre

I studiet indgik 125 patienter mellem 20 og 50 år. De havde haft alvorlige symptomer fra flere organsystemer i mere end to år, men hverken behandlingskrævende angst eller depression.

Efter lodtrækning blev de inddelt i to grupper, som fik hhv. en lavdosis Imipramin eller placebo. Efter ti uger var konklusionen klar: 53 procent af dem på medicinsk behandling havde fået det ’bedre’ eller ’meget bedre’. Tilsvarende havde 25 procent uden aktiv medicin fået det bedre.

”Det er første gang, man har påvist en signifikant effekt af medicin i et forsøg til patienter med svær funktionel lidelse. De fik det bedre på flere parametre – det generelle helbred, fysisk helbred, funktionsniveau og graden af sygdomsbekymring”, siger Johanne Liv Agger.

Ingen mirakelkur

Selv om dobbelt så mange oplever sygdomslindring og effekt, hvis de tager medicin end virkningsløs placebo, får kun halvdelen af patienterne det bedre af medicinen. Og det får forskerne til at understrege, at den antidepressive medicin ’ikke er nogen mirakelkur’, men derimod ’et skridt i den rigtige retning i forhold til at afdække behandlingsmulighederne for denne svært syge patientgruppe’.

Imipramin påvirker centralnervesystemets signalstoffer, og i lav dosis har den en velkendt smertemodulerende virkning, som forsøget også viser. Det har bare aldrig før været afprøvet på patienter med svær funktionel lidelse. Og når det ser ud til at virke, skyldes det ikke, at patienter med funktionelle lidelser er psykisk syge, påpeger forskerne.

”Vi målte også, om den lave dosis Imipramin kunne påvirke graden af angst og depression og patientens generelle mentale helbred. Imipramin påvirkede ikke nogen af disse psykologiske effektmål. Effekten viste sig primært på fysisk helbred, fysisk funktion og fysiske symptomer, herunder smerter,” siger Johanne Liv Agger.

Praktiserende læger: Virkeligt spændende

I Dansk Selskab for Almen Medicin glæder formand Anders Beich sig over studiets resultater:

”Det er virkelig spændende, hvis en biomedicinsk intervention kan gøre en forskel. Antidepressiv medicin har forskellige uspecifikke effekter i hjernen, så det føles, som om tilværelsen og præstationsevnen bliver løftet lidt. Kan vi hjælpe disse borgere bedre, som vi ikke ved hvad fejler, så synes jeg ikke, vi skal være berøringsangste”, siger han.

Studiet fra Aarhus blev iværksat i 2011 og støttet af Tryg Fonden.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter