Studiejob i almen praksis får unge læger til at vælge specialet
En ny undersøgelse blandt over 600 medicinstuderende viser, at kendskab til almen medicin under studiet kan være nøglen til bedre rekruttering.
Den landsdækkende spørgeskemaundersøgelse viser, at et studiejob i almen praksis har stor betydning for medicinstuderendes valg af speciale. Over 75 procent af de studerende med sådan et job siger, at det har styrket deres interesse for at blive praktiserende læge. Bag undersøgelsen står Forum for Yngre Almenmedicinere (FYAM), som er en del af Dansk Selskab for Almen Medicin, og Studerendes Almen Medicinske Selskab (SAMS), der er en interessegruppe for medicinstuderende med fokus på almen medicin.
Undersøgelsen er foretaget blandt 613 medicinstuderende på landets fem universiteter, og resultaterne peger på en stærk interesse for almen medicin. 55 procent af de adspurgte overvejer specialet, mens 27 procent måske gør det. Kun 19 procent afviser det helt. Blandt de studerende, der allerede arbejder i almen praksis, angiver næsten 77 procent, at netop dette job har styrket deres lyst til at vælge specialet.
"Man får et godt indblik i livet som almenpraksis-læge og man mærker et tydeligt kollegialt sammenhold samt tilknytning til patienterne," siger en studerende fra Aalborg Universitet i rapporten fra FYAM og SAMS.
Det er især faktorer som balance mellem arbejde og fritid, fleksibilitet og mulighed for selvbestemmelse, der tiltrækker de unge læger. Økonomi spiller en mindre rolle i selve specialevalget, men er vigtig, når det handler om at få læger til at arbejde i lægedækningstruede områder.
En studerende fra Aarhus Universitet bemærker: "Jeg vil tilbage til Vestjylland (som i helt vest på!) hurtigst muligt, og der giver almen medicin bare rigtig god mening," står der i undersøgelsen.
Fordomme og frygt holder nogle væk
På trods af det høje engagement blandt mange, viser undersøgelsen også, hvad der kan holde andre tilbage fra almen medicin. Flere nævner fordomme om faget og frygten for at sidde alene med gentagne og ukomplicerede patientkontakter. Hele 68 procent af de adspurgte havde hørt sætningen: "Du kan altid blive praktiserende læge, hvis du ikke kommer ind på dit drømmespeciale" – især fra studiemiljøerne i København og Aarhus.
En studerende fra Syddansk Universitet peger på, at faget slet ikke fylder nok på medicinstudiet:
"Måske bare mere fokus på almen medicin i studietiden? Det bliver netop gjort kedeligt ved, at de andre specialer fylder meget og vi bliver meget mere eksponeret for dem. Under bacheloren er almen medicin i samme kategori som Nuklear Medicin, Radiologi, Arbejdsmedicin osv. Nærmest ikke eksisterende," siger den studerende i rapporten.
En anden studerende fra Københavns Universitet foreslår tidligere og mere realistisk praktik: "Tidligere intro til faget på en bedre måde end TPK-kurset, som snarere føltes som et danskfagligt forløb om kommunikation (som er vigtigt!), men der bør have været mere fokus på lægens andre roller. Man kunne i stedet for lægge en praktikperiode ind for 1. semesters studerende, hvor de får lov at følge en læge/flere læger i almen praksis(ser) rundt omkring [...] Jeg tror, at lignende muligheder tidligt på uddannelsen vil kunne vække samme interesse for alm med - og desuden aflive en del fordomme om specialet," siger vedkommende i rapporten.
Blandt forslagene til at styrke rekrutteringen er tidligere praktik i almen praksis, mere almenmedicinsk undervisning og bedre mulighed for deltidsarbejde og fleksibilitet. Desuden ønsker mange, at man som praktiserende læge får mulighed for at arbejde en dag om ugen i for eksempel en akutmodtagelse eller med forskning for at undgå udbrændthed.
FYAM og SAMS håber, at resultaterne fra undersøgelsen kan bidrage til at forme fremtidige rekrutteringsstrategier.