Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | BetingelserLauritzen vandt kampvalg i Diabetesforeningen

Professor Torsten Lauritzen vandt knebent kampvalget mod den hidtidige formand Truels Schultz på Diabetesforeningens repræsentantskabsmøde i Odense lørdag.

Det skete med 48 stemmer mod 43 stemmer.

Torsten Lauritzen ser frem til at sætte sit præg på Diabetesforeningen, som er en af Danmarks største patientforeninger og interesseorganisationer med 92.000 medlemmer, siger han.

"Jeg brænder for sagen, og jeg vil kæmpe for at være jeres stemme. Jeg glæder mig til at stå i spidsen for en stærk og slagkraftig forening og bygge videre på de flotte resultater, Diabetesforeningen allerede har opnået," siger Torsten Lauritzen i en pressemeddelelse.

Som Sundhedspolitisk Tidsskrift har skrevet, så skete kampvalget i Diabetesforeningen på en baggrund af en voldsom uro i foreningen.

Uroen er opstået i løbet af især det seneste halvandet år i en situation, hvor Diabetesforeningen skulle finde sine ben at stå på, dels med nye Stenocentre, som blev set lidt som konkurrenter, dels med en økonomisk situation, hvor man skulle tage stilling til, hvor meget eller hvor lidt vækst, der var plads til. Det fik den daværende administrerende direktør, Henrik Nedergaard, til i efteråret 2017 at fremlægge en strategi, som gav anledning til heftige diskussioner om vejen frem og om hvordan den skulle finansieres. Det sidste indebar bl.a. rationaliseringer. Sluttelig valgte bestyrelsen af opsige samarbejdet med direktøren pga. uenighed om den fremadrettede strategi. Og så slog den ulmende uro nærmest ud i lys lue.

”At samarbejdet ophørte, havde jeg egentlig ikke noget problem med, da det stod klart, at bestyrelsen ville en anden vej end jeg ønskede. Det var også det, vi aftalte at sige udadtil – i overensstemmelse med sandheden. Men efterfølgende har jeg så oplevet, at historien er blevet en anden, og det beklager jeg,” sagde Henrik Nedergaard forleden til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Og den anden historie, som kom til at vandre, involverede, ifølge andre kilder, bl.a. rygter om underslæb og dobbelt bogholderi fra hans side. Noget, der som en kilde siger, ”er fuldstændig vanvittige beskyldninger. Sådan er fakta ikke, hvilket man også kan se af alle årsberetninger og regnskaber.”

Fakta om den nye formand

Torsten Lauritzen er professor, dr. med., og tidligere praktiserende læge. Han er 68 år og har en omfattende forskerkarriere bag sig indenfor netop diabetes. Han fungerer fortsat som professor to dage om ugen på Aarhus Universitet. Indtil for fire år siden drev han samtidig en lægepraksis i Ebeltoft. Torsten Lauritzen var fra 2015 til 2017 lægefaglig chefrådgiver i Diabetesforeningen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter