Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

”Vores studie viser, at tarmen spiller en større rolle end tidligere antaget,” siger Nikolaj Rittig.

Dansk studie: Metformin virker via tarmen

EASD: Det har været en gåde hvordan det over 70 år gamle middel metformin egentlig opnår sin blodsukkerreducerende effekt, men nu giver ny forskning fra Steno Diabetes Center i Aarhus måske svaret.

Det danske studie præsenteret (Abstrakt #26) på årets virtuelle EASD-kongres giver tilløb til et svar på et af de vigtige spørgsmål: Kommer effekten via leveren eller via tarmen?

”Vores studie viser, at tarmen spiller en større rolle end tidligere antaget,” siger Nikolaj Rittig, læge og Phd, Steno centeret i Aarhus. Der viser, at der er tegn på øget sukkerforbrænding og mælkesyredannelse i tarmen efter metformin-indtag, og derfor bekræfter studiet, at metformin har væsentlige virkninger i tarmen hos mennesker."

Designet bag studiet er usædvanligt. Der indgår otte patienter med skrumpelever i studiet  De har i anden sammenhæng fået ført en shunt gennem deres lever.

"Gennem shunten blev det muligt at anlægge et kateter gennem leveren og ned i portåren, og derfra kunne vi udtage vores blodprøver," siger Nikolaj Rittig.

Forsøgspatienterne fik en dosis metformin (et gram), og studiet viste signikant forøget laktat i blodet fra portåren bedømt i forhold til blodprøver taget i armen.

”Derfor dokumenterer studiet, at metformins effekt også knytter sig til tarmen,” siger Nikolaj Rittig.  

Inhalations-triplebehandling mod KOL anbefalet til godkendelse

Det Europæiske Lægemiddelagenturs Udvalg for Humanmedicinske Lægemidler har anbefalet, at AstraZenecas Trixeo Aerosphere får markedsføringstilladelse i EU som vedligeholdelsesbehandling hos voksne patienter med moderat til svær KOL. Det er ifølge en dansk lungeekspert rigtig godt for de danske patienter.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter