Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
”Vi kan konstatere, at overvægt ikke ser ud til at have en helbredsbeskyttende effekt på lang sigt,” siger Sigrid Bjerge Gribsholt.

Dansk studie: Overvægtsparadokset er en skrøne

EASD: Overvægt er ikke vejen til et længere liv. Heller ikke let overvægt. Det såkaldte obesity paradox (at en vis overvægt i visse sammenhænge kan være sundt), som ellers er belyst i mange undersøgelser, afvises nu i et dansk studie fra Steno Diabetes Center Aarhus. 

Registertudiet, som netop er præsenteret (Abstrakt #82) på den virtuelle EASD-kongres, omfatter samtlige danskere, som har været indlagt på hospital og i den forbindelse har fået hospitalskoden for overvægt (BMI +25). Denne gruppe sammenlignes med en gruppe med tilsvarende alder og køn, som ikke har været indlagt med overvægt.

”Konklusionen er, at personer med overvægt diagnosticeret på hospitalet havde en langtidsdødelighed (op til 40 år), som var øget med 60 procent - altså en meget markant overdødelighed. De vigtigste dødsårsager var hjerte-karsygdom, infektioner og luftvejssygdomme,” siger Sigrid Bjerge Gribsholt læge og ph.d. fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Steno Diabetes Center Aarhus.

”Vi kan konstatere, at overvægt ikke ser ud til at have en helbredsbeskyttende effekt på lang sigt.”

Studiet påviser også at 10-års dødeligheden efter en indlæggelse med overvægt faldt over tid:

I årene 1977-1989 var dødeligheden forøget med 55 procent, men i årene 2010-2018 faldt den til at være 27 procent forøget.

”Efter vores opfattelse er det resultat også markant. Faldet kan hænge sammen med, at vi er blevet bedre til at forebygge død for overvægtige, og at vi er blevet bedre til at behandle de sygdomme som rammer dem. Men forklaringen på faldet kan være, at flere og mere raske får overvægtskoden på hospitalerne, men også at baggrundsbefolkningen faktisk er steget i vægt og således også er eksponeret for følgesygdomme,” Sigrid Bjerge Gribsholt.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Feed ikke fundet.

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo