Kun overvægt - ikke forhøjet blodsukker – er koblet med øget risiko for langvarig COVID
EADS: Jo højere BMI, desto højere risiko for at få COVID-infektion og langvarige symptomer, viser analyse. Det samme er ikke tilfældet med forhøjet blodsukker.
Det indikerer en analyse af data fra over 30.000 voksne i 9 prospektive britiske kohortestudier, der blev præsenteret på den europæiske diabeteskongres EASD 2022 (abstract #363).
Analysen omfatter de seneste målinger taget mellem 2002 og 2019 af HbA1c, vægt, højde, talje- og hofteomkreds fra hvert studie samt information fra spørgeskemaer om sundhed og livsstil.
Alle kvalificerede deltagere (maksimalt 31.252, i alderen 19-75 år, 57 procent kvinder) havde data om tidligere målinger og udfyldte mindst ét spørgeskema under COVID-19-pandemien (maj 2020 til september 2021), der dækkede spørgsmål om COVID-19 og – hvis muligt - spørgsmål om længden af igangværende COVID-19-relaterede symptomer.
Deltagerne rapporterede at have COVID-19 baseret på en positiv test eller stærk mistanke. Lang COVID blev defineret som symptomer, der fortsatte eller påvirkede funktionen i mere end fire uger efter infektion og blev sammenlignet med dem, der rapporterede symptomer i mindre end fire uger.
Når det var muligt, blev associationer justeret for køn, rygning, etnicitet, indkomst og uddannelse på målingstidspunktet.
Mellem maj 2020 og september 2021 rapporterede 5.806 deltagere at have haft COVID-19, og 584 rapporterede at have langvarig COVID-19 (omkring 7 procent af COVID-19-tilfældene).
Resultaterne viste, at:
- Risikoen for COVID-19-infektion steg med 7 procent for hver stigning på 5 kg/m2 i BMI.
- Personer med overvægt (BMI 25-29,9 kg/m2) og fedme (30 kg/m2 eller mere) havde henholdsvis 10 procent og 16 procentstørre risiko for COVID-19-infektion end personer med normal vægt (mindre end 25 kg/m2).
- Lignende resultater blev observeret for langvarig COVID (4.243 deltagere, seks undersøgelser) - med risikoen 20 procent højere for hver stigning på 5 kg/m2 i BMI.
- Mennesker med overvægt og fedme havde henholdsvis 20 procent og 36 procent større odds for langvarig COVID.
- Ingen sammenhæng mellem blodsukkerniveau og forhøjet risiko for at få COVID-19 eller langvarig COVID.
Forskerne understreger behovet for yderligere forskning for at udforske mekanismerne, der understøtter disse sammenhænge, og for at reducere den overskydende risiko forbundet med højt BMI.