Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin


"Vores resultater antyder, at faktorerne også har afgørende betydning for at dø tidligt, både hos personer som kun har type 2-diabetes, og hos dem som senere også udvikler en kræftsygdom,” siger Tinne Laurberg.

Rygning og inaktivitet formentlig hovedårsag til tidlig diabetesdød

EASD: Tobaksrygning og fysisk inaktivitet ser ud til at være de mest fremtrædende risikofaktorer for at dø tidligt for personer med type 2-diabetes, uanset om man har kræft eller ej.

”Rygning og mangel på motion er ikke blot medvirkende til udviklingen af type 2-diabetes og kræft. Vores resultater antyder, at faktorerne også har afgørende betydning for at dø tidligt, både hos personer som kun har type 2-diabetes, og hos dem som senere også udvikler en kræftsygdom,” siger Tinne Laurberg, der er patolog og postdoc på Steno Diabetes Center Aarhus.

Hun er hovedforfatter på et nyt registerstudie baseret på det svenske diabetesregister, hvor mere end 650.000 mennesker indgår, og som bliver præsenteret på EASD 2022 (abstract 847). 

”Det er interessant og relevant at sætte fokus på diabetes og kræft, fordi kræftsygdom i løbet af de seneste 20 år har overhalet hjerte-kar-sygdom som den mest udbredte dødsårsag blandt individer med diabetes. Det er grundlæggende en succeshistorie, at diabetesbehandlingen og -omsorgen er blevet så god, at personer med type 2-diabetes lever længere og som en konsekvens heraf udvikler andre aldersrelaterede sygdomme såsom kræft,” siger Tinne Laurberg. 

Hun udlægger perspektivet på denne måde: 

”Fremadrettet vil det være relevant for opfølgningen af personer med type 2-diabetes, at der, udover forebyggelse af hjertekarsygdom, også kommer fokus på tidlig opsporing af kræft samt en mere målrettet behandling af patienter som både har diabetes og en kræftsygdom,” siger Tinne Laurberg.  

Mere end fordoblet risiko hos rygere

I studiet har forskere fra Danmark og Sverige studeret hvilke af de modificerbare diabetes-relaterede risikofaktorer (blodsukker, blodtryk, kolesterol m.m.), som er associeret til overlevelsen, hvis en person med type 2-diabetes senere udvikler enten bryst-, lunge, prostata- eller tarmkræft. 

Registerstudiet inkluderede faktorer som HbA1c, LDL-kolesterol, blodtryk, BMI, rygning og fysisk aktivitet: Analyser viste, at de to sidstnævnte faktorer havde den stærkeste association til tidlig død hos personer, der både havde diabetes og kræft. Rygere havde over dobbelt så stor risiko for at dø, mens fysisk inaktivitet (fysisk bevægelse mindre end 3-5 gange om ugen) var forbundet med en 1,6 gange så stor risiko for død.   

Resultatet viste, at rygning og fysisk inaktivitet var stærkest forbundet med tidlig død i gruppen, der havde diabetes men ikke kræft. 

For Tinne Laurberg er det ikke overraskende, at netop rygning og fysisk inaktivitet viser sig at have stor betydning for personer med type 2-diabetes. 

”Det er vaner, som folk sandsynligvis har haft gennem meget af livet, og som har været medvirkende til, at de har udviklet både diabetes og kræft – og som nu også viser sig at have betydning for dødeligheden,” siger hun.