Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Læge udskrev Ozempic til én patient til 27 års forbrug

En læge har udskrevet diabetesmedicinen Ozempic med offentligt tilskud til én patient i så enorme mængder, at det svarer til 27 års forbrug.

Det skriver Jyllands-Posten.

»Det er fuldstændig vanvittigt,«, siger ejer af Ballerup Apotek Ute Pørksen til Jyllands-Posten. Hun mener, at sagen er så grov, at den bør politianmeldes. Det var hende, der anmeldte lægen til myndighederne, da hendes personale fattede mistanke.

»Lægen har skrevet tilskud på recepten, så det er regionen, der har betalt for denne svimlende mængde (over 400.000 kr.),« skrev Ute Pørksen i en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Regionerne har fundet adskillige eksempler på læger, der har udskrevet så store mængder af dyr tilskudsmedicin til enkeltpersoner, at der kan være tale om misbrug.

Sagen kommer frem samme uge, hvor Medicintilskudsnævnet har anbefalet Lægemiddelstyrelsen, at diabetesmedicin af typen GLP-1-analoger – herunder Ozempic – skal miste det offentlige tilskud, fordi GLP-1-analoger er for dyre. Danske Regioner forudser, at udgifterne til Ozempic alene vil beløbe sig til cirka 1,4 milliarder kroner i 2024. Hvis Lægemiddelstyrelsen beslutter at følge Medicintilskudsnævnets råd, vil det betyde, at 93.000 patienter, der bruger Ozempic, fremover enten selv skal betale eller flyttes over på en billigere type diabetesmedicin (SGLT-2-hæmmere og andre alternative præparater).

Ozempic har nøjagtig samme indholdsstof, semaglutid, og slankende effekt som slankemedicinen Wegovy. Men mens der gives offentligt tilskud på langt de fleste Ozempic-recepter, skal patienterne selv betale for Wegovy. Det gør Ozempic særdeles attraktivt for mennesker, som ønsker at tabe sig – uden at ville betale de op til 2.400 kr. per måned, som slankemedicinen koster.

Ute Pørksen har en formodning om, at patienten i dette specifikke tilfælde eventuelt har solgt en del af medicinen som slankemedicin.