Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Fedmeoperation genopretter mænds testosteron-niveau og sexlyst

ECO - Fedmeoperationer af farligt fede mænd kan genoprette deres testosteronniveau og sexlyst til det normale.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere på universitetet i Padova, Italien. De har netop har præsenteret resultaterne på ECO 2018 - den europæiske fedmekongres - i Wien, Østrig.

Fedme hos mænd er forbundet med hypogonadisme; en tilstand, hvor produktion af testosteron reduceres, mens østrogenniveauerne er forhøjet. Disse virkninger synes at være et resultat af overskydende kropsfedt, der forstyrrer steroid stofskiftet, hvilket fører til øget aromatisering af androgener som testosteron til østrogener i selve fedtvævet. Det medfører også, at vægttab bør forbedre denne hormonelle ubalance og bidrage til en reversering af hypogonadismen.

Hidtidig forskning har været begrænset til at evaluere virkningerne af vægttab på mandlig hypogonadisme lang tid efter reduktionen i kropsfedt er sket, så man har ikke vidst, hvor hurtigt hormonerne begyndte at vende tilbage til normalen.

Forskerne udvalgte derfor en gruppe på 29 overvægtige mænd på gennemsnitligt 40,5 år og et gennemsnitligt BMI på 43,4 (morbid fedme defineres som et BMI over 40).

Forskerne tog blodprøver for at måle de forskellige kønshormoner dihydrotestosteron (DHT), østradiol, luteiniserende hormon (LH), follikelstimulerende hormon (FSH) samt kønshormonbindende globulin (SHBG), prostatisk specifikt antigen PSA) og leptin før og en måned efter at de havde gennemgået en gastric bypass for at reducere størrelsen af ​​maven. 19 normalvægtige mænd på samme alder blev brugt som kontrol.

Undersøgelsen viste, at blandt de overvægtige forsøgspersoner havde 51,6 procent hypogonadisme, og blandt mændene med for lavt total testosteron havde de med metabolisk syndrom (45,2%) lavere testosteron i blodet end mænd uden metabolisk syndrom.

BMI og talje viste sig at være negativt korreleret med de totale testosteron- og plasma-LH-niveauer.

Overvægtige mænd havde lavere plasma testosteron end raske forsøgspersoner (10,8 mod 15,7 nmol/L), højere østradiolniveauer (124,4 vs 78,8 pmol/L), lavere LH og FSH niveauer (henholdsvis 3,6 og 2,5 mod 5,2 og 5,9 IE/l) . Der blev ikke observeret forskelle mellem de to grupper i deres DHT- og PSA-niveauer.

En måned efter operationen havde mændene fået et signifikant vægttab på gennemsnitlig 17,2 kg, og andelen med hypogonadisme var faldet fra de 51,6 procent til 11,6 procent. Gennemsnitlige testosteronniveauer steg med 85 procent til et niveau, der var større end det, der blev observeret i den sunde kontrolgruppe (18,9 vs 15,7 nmol/L). Estradiolniveauet faldt med 35 procent, mens PSA-niveauerne steg med 70 procent. Forhøjede PSA-tal er normalt forbundet med en øget risiko for prostatakræft.

"Den kliniske betydning af den hurtige stigning i PSA-plasmakoncentrationer observeret en måned efter fedmeoperationen er stadig uklar og skal bekræftes på et større antal forsøgspersoner," bemærker forskerne, der antyder, at "det kunne skyldes den hurtige testosteronforøgelse, der stimulerer prostata og/eller til den hurtige reduktion i plasmavolumen efter vægttab."

Forskerne påpeger også at de lave PSA niveauer hos overvægtige mænd kan medføre, at man undervurdere de ægte niveauer af PSA, der ville ses, hvis disse mænd havde normalvægt.

Skarp kritik: Derfor stiger forbruget af ICS trods anbefalinger

I Region Hovedstadens primære sektor er det samlede forbrug af inhalationssteroider til patienter med KOL steget to procent fra 2017 til 2018. Det er sket på trods af, at Sundhedsstyrelsen med den Nationale Rekommandationsliste (NRL) i 2017 anbefalede sundhedspersonalet at bruge mindre ICS til denne patientgruppe.

Ekspert om mulige besparelser: Vi bør se på ICS/LABA-forbruget

Indsatser for Rationel Farmakologi (IRF) i Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at sundhedsvæsenet potentielt kan spare op mod 13 millioner kroner, såfremt patienter med KOL skifter brugen af tiotropiumbromid fra Boehringer Ingelheims Spiriva ud med Tevas Braltus.

Professor vil debattere om røntgen skal udfases ved lungekræftdiagnostik

Er det på tide at udfase røntgenbillede som diagnostisk hjælpemiddel, når der er mistanke om lungekræft? Det spørgsmål stiller fhv. formand for Kræftens Bekæmpelse professor Frede Olesen i et oplæg på et debatarrangement om det multidisciplinære samarbejde omkring lungekræft på Vejle Sygehus den 29. april.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter