Når Magnus Heunicke siger vores - så mener han regeringens

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Fedmeoperation genopretter mænds testosteron-niveau og sexlyst

ECO - Fedmeoperationer af farligt fede mænd kan genoprette deres testosteronniveau og sexlyst til det normale.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere på universitetet i Padova, Italien. De har netop har præsenteret resultaterne på ECO 2018 - den europæiske fedmekongres - i Wien, Østrig.

Fedme hos mænd er forbundet med hypogonadisme; en tilstand, hvor produktion af testosteron reduceres, mens østrogenniveauerne er forhøjet. Disse virkninger synes at være et resultat af overskydende kropsfedt, der forstyrrer steroid stofskiftet, hvilket fører til øget aromatisering af androgener som testosteron til østrogener i selve fedtvævet. Det medfører også, at vægttab bør forbedre denne hormonelle ubalance og bidrage til en reversering af hypogonadismen.

Hidtidig forskning har været begrænset til at evaluere virkningerne af vægttab på mandlig hypogonadisme lang tid efter reduktionen i kropsfedt er sket, så man har ikke vidst, hvor hurtigt hormonerne begyndte at vende tilbage til normalen.

Forskerne udvalgte derfor en gruppe på 29 overvægtige mænd på gennemsnitligt 40,5 år og et gennemsnitligt BMI på 43,4 (morbid fedme defineres som et BMI over 40).

Forskerne tog blodprøver for at måle de forskellige kønshormoner dihydrotestosteron (DHT), østradiol, luteiniserende hormon (LH), follikelstimulerende hormon (FSH) samt kønshormonbindende globulin (SHBG), prostatisk specifikt antigen PSA) og leptin før og en måned efter at de havde gennemgået en gastric bypass for at reducere størrelsen af ​​maven. 19 normalvægtige mænd på samme alder blev brugt som kontrol.

Undersøgelsen viste, at blandt de overvægtige forsøgspersoner havde 51,6 procent hypogonadisme, og blandt mændene med for lavt total testosteron havde de med metabolisk syndrom (45,2%) lavere testosteron i blodet end mænd uden metabolisk syndrom.

BMI og talje viste sig at være negativt korreleret med de totale testosteron- og plasma-LH-niveauer.

Overvægtige mænd havde lavere plasma testosteron end raske forsøgspersoner (10,8 mod 15,7 nmol/L), højere østradiolniveauer (124,4 vs 78,8 pmol/L), lavere LH og FSH niveauer (henholdsvis 3,6 og 2,5 mod 5,2 og 5,9 IE/l) . Der blev ikke observeret forskelle mellem de to grupper i deres DHT- og PSA-niveauer.

En måned efter operationen havde mændene fået et signifikant vægttab på gennemsnitlig 17,2 kg, og andelen med hypogonadisme var faldet fra de 51,6 procent til 11,6 procent. Gennemsnitlige testosteronniveauer steg med 85 procent til et niveau, der var større end det, der blev observeret i den sunde kontrolgruppe (18,9 vs 15,7 nmol/L). Estradiolniveauet faldt med 35 procent, mens PSA-niveauerne steg med 70 procent. Forhøjede PSA-tal er normalt forbundet med en øget risiko for prostatakræft.

"Den kliniske betydning af den hurtige stigning i PSA-plasmakoncentrationer observeret en måned efter fedmeoperationen er stadig uklar og skal bekræftes på et større antal forsøgspersoner," bemærker forskerne, der antyder, at "det kunne skyldes den hurtige testosteronforøgelse, der stimulerer prostata og/eller til den hurtige reduktion i plasmavolumen efter vægttab."

Forskerne påpeger også at de lave PSA niveauer hos overvægtige mænd kan medføre, at man undervurdere de ægte niveauer af PSA, der ville ses, hvis disse mænd havde normalvægt.

Nyt Lilly-præparat ligner en kur mod type 2-diabetes

En ugentlig behandling med en høj dosis af tirzepatid (15 mg) giver et stort vægttab og normaliserer langtidsblodsukkeret hos en stor del af overvægtige med type 2-diabetes efter bare 40 og 52 uger, viser resultater fra to fase III-studier. 

Professor: OECD overdriver diabetes i Danmark

Over otte procent af den voksne danske befolkning har nu en diabetesdiagnose, ifølge en ny rapport fra OECD. Hermed har Danmark indtaget en femteplads i Europa i forhold til andelen af befolkningen med diabetes. Heldigvis skyder OECD’s rapport langt over mål, vurderer danske forskere.

DES: Sensorbaseret glukosemåling bør tilbydes flere

Alle med type 1- og type 2-diabetes, der tager insulin flere gange dagligt og behandles på sygehus, bør få sensorbaseret glukosemåling, melder Dansk Endokrinologisk Selskab.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo