Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Milliarder af kalorier sparet med mindre portioner

Det daglige kalorieindtag kan reduceres med ca. 10 procent, hvis portionerne er mindre. Og Kræftens Bekæmpelses REMA1000-projekt viser, at en effektiv vej til en kaloriebesparelse i milliardklassen går gennem indkøbskurven.

En af grundene til den verdensomspændende fedmeepidemi skal findes i menneskers krybdyrhjerne og medfødte kræmmergen. Vi tiltrækkes automatisk af store portioner og gode tilbud. Men en af vejene til vægttab er mindre portioner viser et Cochrane studie fra 2016, som er en analyse af 72 internationale undersøgelser.

I studiet konkluderes det, at hvis tilgængeligheden til store portioner reduceres, kan man spare op til mellem 144 og 228 kcal – eller mellem 8,5 og 13,5 procent – af det daglige energiindtag.

”På årsplan svarer det til et 10 procent mindre kalorieindtag, potentielt svarende til 10 kg mindre på vægten om året,” siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse Gitte Laub Hansen.

”Hvis vi kan få folk til at købe, tilberede, anrette og spise mindre portioner, er vi et pænt skridt på vejen i bekæmpelse af overvægt. Mindre portioner kan ikke fjerne overvægt, men det kan forebygge og dæmme op for de kilo, der langsomt kommer snigende.”

Vi skal spise mindre

I 2018 har vi med flere overvægtige end normalvægtige danskere slået en tvivlsom ny rekord. Og hvis den udvikling ikke vender, vil ca. 50.000 danskere frem mod 2045 få en kræftdiagnose på grund af overvægt. Selvom mindre portionsstørrelser kan synes som et meget lille skridt i den rigtige retning, er det ifølge Gitte Laub Hansen afgørende at spille på alle de strenge, der er til rådighed.

”Det stigende antal overvægtige er en bombe under vores sundhed,” siger hun.

”Mellem 3,5 og 8,5 procent af alle nye kræfttilfælde i Europa skyldes overvægt, og hvis ikke vi gør noget for at dæmme op for udviklingen i overvægtige danskere, vil også den negative udvikling i såvel hjertekarsygdomme, diabetes som cancer fortsætte. WHO har netop udgivet en rapport, som knivskarpt viser, at den mest effektive metode til at forebygge overvægt er at spise mindre. Jeg ved godt, at det lyder enklere, end det er. Men det er vigtigt at være ambitiøs og inddrage alle de aktører, der påvirker og tilbyder den mad, vi spiser.”

Tag to betal for en

En af elementerne i danskernes stigende overvægt er tilgængeligheden af kalorierne. Vi lever i en kultur, hvor socialt samvær, hygge og selvforkælelse er tæt knyttet til mad, og hvor vi, fra vi slår øjnene op om morgenen, bombarderes med gode tilbud om at spise mere, end vi har brug for.

”Det er svært at stå imod og det kræver viljestyrke at nøjes med en croissant, hvis man kan få to til samme pris,” siger Gitte Laub Hansen.

Ud over den enkeltes rygrad og motivation og samfundets information er en vigtig samarbejdspartner i kampen mod vægten derfor også de dagligvarebutikker, som lokker os med storkøb og billige tilbud.

”I den kampagne, som Kræftens Bekæmpelser planlægger at lancere i 2019, spiller markedsplatforme derfor også en af hovedrollerne,” siger Gitte Laub Hansen.

Milliarder af kalorier sparet

For at undersøge mulighederne for at reducere kalorieindtaget gennem tilgængeligheden, gennemførte Kræftens Bekæmpelse sammen med Københavns Universitet og REMA1000 med støtte fra TrygFonden fra 2012 til 2015 projekt Let indkøbet. Målet var at se, hvad mindre pakker og portioner med færre kalorier ville betyde for kundernes indkøb. Kalorieindholdet i otte af REMA1000´s private label

produkter, mayonnaise, frugtyoghurt, boller, rugbrød, sandwich, mad-/franskbrød og mysli blev reduceret. To liters sodavandsflasker blev skiftet ud med 1,5 liters flasker, og desuden blev der arbejdet med butiksindretningen og med præsentationen af tilbud i tilbudsaviserne.

De ændrede vare- og næringsdeklarationer hverken skræmte eller tiltrak altså kunderne. Undtagelsen var REMA 1000 Mayonnaise, hvor reformuleringen med færre kalorier faktisk førte til øget efterspørgsel.

”I løbet af 2015 købte REMA1000 kunder 27 mia. færre kcal, og udover at agere ansvarsbevidst, har virksomheden desuden øget indtjeningen. Projektet var således win-win, og erfaringerne kan overføres til andre markedsplatforme,” siger Gitte Laub Hansen.

10 procent vægttab med mindre portioner

Cochrane-studiet fra 2015 bygger på 72 internationale undersøgelser, der afdækker betydningen af portionsstørrelser samt størrelse og form af emballage har for mængden af den mad, alkohol og rygning, vi indtager.

  • I studiet fandt man, at mindre tilgængelighed til store portionsstørrelser og mindre indpakninger kunne reducere det daglige energiindtag mellem 144 og 228 kcal, svarende til mellem 8,5 procent til 13,5 procent.
  • Studiet konkluderer, at en aktiv indsats for at reducere størrelse, tilgængelighed og appeal af store portioner, storkøb og tallerkenstørrelse har potentiale til at reducere kvantiteten af den mad, vi vælger og spiser.

En besparelse på ca. 70 mia. kcal

Fra 2012 til 2015 gennemførte Kræftens Bekæmpelse sammen med Københavns Universitet og REMA 1000 med støtte fra TrygFonden projektet Letindkøbet.

I projektet blev:

  • otte af REMA 1000´s private label produkter reformuleret og energitæthed og kalorieindhold reduceret i: Mayonnaise, frugtyoghurt, boller, rugbrød, sandwichbrød, madbrød, franskbrød og mysli.
  • butiksindretningen og de forskellige varers placering i butikken ændret.
  • der arbejdet med indhold og udseende af tilbudsaviser.

I den treårige projektperiode sparede REMA 1000 kunderne for i alt 68,5 mia. kalorier, fordi kalorie-omsætningen steg markant mindre end kroneomsætningen. Alene i 2015 købte kunderne 27,3 mia. færre kalorier, hvilket svarer til kalorierne i 6,7 mio. kg sukker, mere end 7,5 mio. liter piskefløde eller næsten 3.800 ton smør.

Kilde: Letindkøbet, 2016. Kræftens Bekæmpelse, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet, støttet af TrygFonden

Skarp kritik: Derfor stiger forbruget af ICS trods anbefalinger

I Region Hovedstadens primære sektor er det samlede forbrug af inhalationssteroider til patienter med KOL steget to procent fra 2017 til 2018. Det er sket på trods af, at Sundhedsstyrelsen med den Nationale Rekommandationsliste (NRL) i 2017 anbefalede sundhedspersonalet at bruge mindre ICS til denne patientgruppe.

Ekspert om mulige besparelser: Vi bør se på ICS/LABA-forbruget

Indsatser for Rationel Farmakologi (IRF) i Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at sundhedsvæsenet potentielt kan spare op mod 13 millioner kroner, såfremt patienter med KOL skifter brugen af tiotropiumbromid fra Boehringer Ingelheims Spiriva ud med Tevas Braltus.

Professor vil debattere om røntgen skal udfases ved lungekræftdiagnostik

Er det på tide at udfase røntgenbillede som diagnostisk hjælpemiddel, når der er mistanke om lungekræft? Det spørgsmål stiller fhv. formand for Kræftens Bekæmpelse professor Frede Olesen i et oplæg på et debatarrangement om det multidisciplinære samarbejde omkring lungekræft på Vejle Sygehus den 29. april.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter