Mysteriet om Statens Serum Instituts tal for indlagte

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Alternativ til gastric bypass-operationer på vej

Om ti år kan gastric bypass-operationer være en saga blot.

Det var en af konklusionerne fra Dr. Brian Finans præsentation, "Setting the scenes of obesity - New insights and future approaches", som de ca. 400 medlemmer af Dansk Endokrinologisk Selskab kunne tage med sig fra selskabets årsmødet midt i januar.

Et forskerhold fra Helmholtz Diabetes Center i München med læge Brian Finan i spidsen, har sammen med forskere fra Indiana University i USA, de seneste år arbejdet med en helt ny terapeutisk tilgang til behandling af fedme og type 2-diabetes. De udvikler molekyler, der kan opføre sig som og efterligne virkningen af ikke bare ét, men to eller tre forskellige hormoner.

Filip Krag KnopHvis resultaterne, vi har set i de første forsøg med de nye molekyler, også viser sig i de kommende studier, så er der tale om et paradigmeskift i behandlingen af overvægt og type 2-diabetes

Filip Krag Knop

Sat på spidsen kredser forskningen om at finde et medicinsk alternativ, der kan opnå de samme gavnlige effekter, der i dag ses ved de invasive gastric bypass-operationer, hvor man har observeret, at patienterne efter operationen oplever mindre appetit, enorme vægttab samt forbedret glukosetolerance; inkl. en normalisering af glukosetolerancen hos op mod 80 procent af de opererede patienter med type 2-diabetes. Og som en sidegevinst vil man, med et medicinsk alternativ, kunne undgå de komplikationer og bivirkninger, der kan forekomme ved gastric bypass-operationer f.eks. malabsorption af vitaminer og mineraler.

Eksperterne vurderer, at de ovenfor nævnte positive effekter af gastric bypass primært skyldes, at om-konfigurationen af mavetarmkanalen efter operationen medfører ændringer i sekretionen af en række tarmhormoner - kendte som ukendte. F.eks. er det velkendt, at niveauerne af tarmhormonet GLP-1 stiger markant hos opererede patienter.

Overlæge Filip Krag Knop fra Center for Diabetesforskning på Gentofte Hospital, der i år havde værtsskabet for DES Årsmødet, præciserer:

"Der er jo stadig et stykke vej inden denne forskning eventuelt bliver tilgængelig for patienter, men hvis resultaterne, vi har set i de første forsøg med de nye molekyler, også viser sig i de kommende studier, så er der tale om et paradigmeskift i behandlingen af overvægt og type 2-diabetes.”

’Triple action drug’

Udfordringen for forskerholdet har været at skabe et enkelt molekyle (peptid), der på samme tid stimulerer receptorerne for hormonerne GLP-1, GIP og glukagon. Både GLP-1, GIP og glukagon dannes, i fordøjelseskanalen, når man spiser.

Foreløbig har forskerholdet kunne fremvise gode resultater, når man med det nye molekyle stimulerer receptorerne for de tre hormoner samtidig.

”De foreløbige resultater er bestemt interessante; Brian Finans team har kunne fremvise enorme vægttab i en række dyremodeller, fordi stoffet både hjælper til at formindske appetitten og øger fedtforbrændingen og dermed formindsker fedtdepoterne i bl.a. leveren - og dertil skal lægges en stimulerende effekt på bugspytkirtlens insulinsekretion. Disse virkninger vil alle kunne bidrage til en forbedret behandling type 2-diabetes,” fortæller Filip Krag Knop.

Målsætningen var i første omgang at skabe et medicinsk alternativ til fedmeoperationerne, men i tråd med Filip Krag Knops udtalelse oven for og ligesom man har observeret med de gastric bypass-operationer, har molekylet, der kan aktivere alle tre receptorer, vist sig at have en særdeles positiv effekt på type 2-diabetesdyremodeller.

Dr. Brian Finans præsentation på Dansk Endokrinologisk Selskabs årsmøde var sponseret af Novo Nordisk.

De såkaldte fedmeoperationer (gastric bypass-operationer) tilbydes i dag kun til patienter med BMI over 50 kg/m2 og til patienter med co-morbiditet, hvis deres BMI ligger over 35 kg/m2.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter