Mysteriet om Statens Serum Instituts tal for indlagte

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser
Endobarriere placerer en plastik-tube som en bypass af den første del af tarmsystemet.Endobarriere placerer en plastik-tube som en bypass af den første del af tarmsystemet.

Liraglutid forbedrer mildt slankeindgreb

En af de mildeste former for slankeindgreb giver meget bedre resultater, hvis den kombineres med liraglutid, der er det virksomme middel i Victoza.

Det viser en ny undersøgelse fra Kings College Hospital i London og Kommunehospitalet i Birmingham, hvor forskerne har kombineret en tarm bypass-ordning kaldet endobarriere med liraglutid, der også har en slankende effekt.

"Dette er den første undersøgelse, hvor kombinationen af en GLP-1 receptor agonist og endobarriere er blevet anvendt med succes til at behandle diabetes og fedme. Kombinationen synes at resultere i de bedste forbedringer for begge lidelser," siger Piya Sen Gupta, der er førsteforfatter på undersøgelsen, som netop er præsenteret på ENDO 2016, det årlige møde i Endocrine Society i Boston.

"Endobarriere er mindre invasiv end kirurgi og kan indsættes som en simpel hurtig ambulant endoskopisk procedure, som er mere acceptabel for patienter. De har et år til at ændre deres spisevaner, og endobarrieren er med til at sikre dette."

Endobarrieren er en 60 cm åben, tynd, fleksibel plastik-tube, som indsættes ikke-kirurgisk gennem munden og forer tolvfingertarmen og den øvre tyndtarm for at forhindre fødevarer i kontakt med den del af fordøjelseskanalen. Foringen kan fjernes umiddelbart.

Læs mere her.

Undersøgelsen er baseret på forsøg med 70 patienter, der havde svært ved at styre deres type 2-diabetes og var overvægtige trods tidligere behandling med liraglutid. Ved baseline var alle i første halvdel af halvtredserne med et gennemsnitligt BMI på 41.

Forskerne delte tilfældigt deltagerne op i tre grupper:

  • 24 patienter fik en endobarriere bypass og liraglutid;
  • 24 fik kun en endobarriere bypass;
  • 22 fik kun liraglutid.

I de første to uger var alle patienter på samme diæt og fik samme kost-uddannelse. Alle deltagere der fik en endobarriere bypass beholdt implantatet i op til et år og blev vurderet hver tredje måned.

Mens resultaterne kun viste, at kombinationen var en lille smule bedre end endobarriere alene, så var forbedringen af patienternes diabetes-tal, i form af et fald i glykosyleret hæmoglobin (HbA1c) på 2,1 procent, de to andre enkeltvise behandlinger overlegen.

Kombinationsbehandlingen medførte et vægttab på 12,8 kilo og et fald i HbA1c på 2,1 procent i løbet af et år. Endobarriere bypass alene medførte et vægttab på 12,5 kilo og et fald i HbA1c på 1,5 procent, mens liraglutid alene medførte et vægttab på 4 kilo og en reduktion i HbA1c på 1,2 procent.

Endobarriere blev fundet sikkert og kombinationen af endobarriere-liraglutid terapi var veltolereret.

Alle alvorlige bivirkninger hos de endobarrier-behandlede patienter, inklusive gastrointestinal blødning, obstruktion og leverbyld blev løst efter fjernelse af barrieren.

"Kirurgi som gastrisk bypass af store områder af mave og øvre tarm har ofte held til at forbedre diabetes og producere vægttab, men det er temmelig radikale og irreversible muligheder, som ikke er muligt for alle. Mindre invasive muligheder, der producerer lignende virkninger ville være ideelt, især hvis de resulterer i vedvarende ændringer af spiseadfærd," understreger Sen Gupta.

Sidste år viste de første resultater af en dansk undersøgelse på Herlev Hospital, at endobarriere bypass kan være et alternativ til de mere invasive slankeoperationer.

 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter