Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny NOAK-antidot godkendt i USA

I USA har lægemiddelmyndighederne, FDA, godkendt lægemidlet AndexXa som antidot til NOAK-præparaterne Xarelto (rivaroxaban) og Eliquis (apixaban).

Dermed vil effekten af den blodfortyndende behandling med disse præparater kunne standses inden for få minutter i tilfælde af akutte operationer eller livstruende og ukontrollerede blødninger.

Hidtil har Pradaxa været det eneste NOAK-middel med en antidot, Praxbind, der blev godkendt herhjemme i januar 2016. 

I en kommentar til godkendelsen af AndexXa siger professor Gunnar Gislason, forskningschef i Hjerteforeningen og leder af forskningen på kardiologisk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital, at det er godt med antidot’s til NOAK-midlerne af typen faktor Xa-hæmmere.

”De er gode at have i skabet, når der er brug for dem i tilfælde af akutte eller livstruende situationer,” siger han.

Han mener dog generelt, at frygten ved manglende antidot’s er en smule overdrevet, da det er meget sjældent, at der er brug for dem. Bl.a. fordi NOAK-præparaterne er så korttidsvirkende, at det som oftest er tilstrækkeligt at stoppe brugen af disse.

Gislason forventer heller ikke, at frigivelsen af AndexXa vil påvirke, hvilke antikoagulerende behandlinger lægerne giver deres patienter. Således har det ikke kunnet ses på salgstallene for Pradaxa, at dette NOAK-middel for godt et par år siden fik en antidot, påpeger han og siger derfor:

”Det får næppe konsekvenser for lægernes valg af behandling, at der nu findes endnu en antidot.” Af samme grund tror han ikke, at man skal forvente et voldsomt stigende salg af NOAK-midlerne Xarelto og Eliquis.

Den største effekt af antidot’s ser forskningschefen i den tryghed, det giver patienterne at vide, at der findes en antidot til deres NOAK-behandling. På den måde gør antidot’s NOAK-præparaterne lidt mere sikre og mere anvendelige, siger han.

I USA er der anderledes store forventninger til salget af både NOAK’s og deres antidot’s. Ifølge amerikanske medier forventer investorerne her både et salg i blockbuster-klassen af AndexXa og store stigninger i salget af Xarelto og Eliquis.

En betinget godkendelse

Godkendelsen af AndexXa er sket via FDA’s såkaldte Accelerated Approval og baserer sig på resultater med midlet målt på raske frivillige. Og myndighederne understreger, at den fortsatte godkendelse afhænger af de kliniske studier af AndexXa, som starter næste år.

De amerikanske myndigheders godkendelse af den nye antidot ventes at føre til godkendelse også i Europa inden længe.

Immunhæmmende behandling har ingen effekt på sædkvalitet

Hverken svær sygdomsaktivitet, behandling med immunhæmmende behandling eller nye biologiske lægemidler ser ud til at have markant effekt på sædkvaliteten hos mandlige patienter med kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Psoriasismiddel reducerer IBD-tilfælde

Patienter, der behandles med Cosentyx (secukinumab) mod inflammatoriske sygdomme som Bechterews sygdom og psoriasisgigt, har en lav risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter