Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nu kan flere svenskere sættes i behandling med PCSK9-hæmmere

I Sverige har myndighederne sænket grænseværdierne for, hvornår patienter kan komme i behandling med PCSK9-hæmmerne Repatha og Praluent.

For Repatha er LDL-grænsen nu 2,5 mmol/l for patienter med åreforkalkning, der sættes i behandling. Og for patienter diagnosticeret med familiær hyperkolesterolæmi sænkes grænsen til 3,0 mmol/l.

De nye grænser træder i kraft til nytår.

For den svenske lægemiddelstyrelse TLV er det vigtigt, at kun patienter med det største behov og den bedste effekt af Repatha får adgang til lægemidlet. Derfor skal producenten bag midlet, Amgen, inden august 2020 indleveret data på de patienter, som bliver behandlet med Repatha efter den nye indikation. Dataene skal angive, hvilken kardiovaskulær sygdom, der er tale om, hvilken anden lipidsænkende behandling, der bliver givet og LDL-kolesterolniveauet samt den anvendte dosis Repatha.

Prisen er forhandlet ned

Samtidig med de sænkede grænseværdier, åbner den svenske lægemiddelstyrelse fra 1. januar 2019 op for, at endnu flere mennesker end hidtil kan få behandling med PCSK9-hæmmerne Repatha og Praluent mod forhøjet kolesterol. Det sker efter at TLV har besluttet at subventionere behandlingen til flere patienter.

Beslutningen følger af, at der er indgået en ny aftale med producenterne bag de to midler om prisen for behandlingerne, som betyder, at sundhedsvæsnets omkostninger falder. Og det er på den baggrund, der nu gives mulighed for, at flere kan få behandlingerne.

Repatha og Praluent er forebyggende behandlinger, der anvendes som et supplement til diæt og i de fleste tilfælde i kombination med andre lipidsænkende lægemidler. I Sverige er over 800.000 patienter i behandling for forhøjet kolesterol. For de fleste af disse er statiner og ezetemib i kombination med diætregimer tilstrækkelig.

Immunhæmmende behandling har ingen effekt på sædkvalitet

Hverken svær sygdomsaktivitet, behandling med immunhæmmende behandling eller nye biologiske lægemidler ser ud til at have markant effekt på sædkvaliteten hos mandlige patienter med kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Psoriasismiddel reducerer IBD-tilfælde

Patienter, der behandles med Cosentyx (secukinumab) mod inflammatoriske sygdomme som Bechterews sygdom og psoriasisgigt, har en lav risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter