Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Nyt studie: Forxiga virker mod hjertesvigt - hos ikke-diabetikere

ESC: SGLT2-hæmmeren Forxiga (dapagliflozin) gik efter gårsdagens hotlinesession på ESC kongressen fra at være et diabetespræparat med gode sidegevinster til også at være rendyrket behandling for hjertesvigt.

”Vi har tilsyneladende fået en ny behandling for hjertesvigt. Dapagliflozin har vist sig ikke bare at være et diabetesprodukt, der er blodsukkersænkende og også kan noget hjerteforebyggende og er godt for nyrerne. Nu er det også et produkt til hjertesvigt, også for patienter, som ikke har diabetes. Og det er da spændende,” siger professor Peter Rossing, forskningsleder Steno Diabetes Center Copenhagen.

Han hilser det velkommen især da der er tale om et helt nyt behandlingsprincip, kardiologerne kan tage i brug.

Også hovedforfatter til undersøgelsen DAPA-HF, professor John McMurray, University of Glasgow, England, er begejstret:

”De kliniske implikationer er potentielt enorme - få lægemidler opnår disse resultater mod hjertesvigt, og dapagliflozin gør det tilmed, når det tilføjes til fremragende standardterapi,” siger han og tilføjer:

”Det vigtigste fund af alt er fordelen hos patienter uden diabetes. Dette er virkelig en behandling af hjertesvigt og ikke kun et lægemiddel mod diabetes.”

Man ved allerede, at SGLT2-hæmmere som dapagliflozin virker ved at reducere risikoen for at udvikle hjertesvigt blandt patienter med type 2-diabetes. Forskerne bag DAPA-HF satte sig for at undersøge, om dapagliflozin også virker i forhold til at behandle etableret hjertesvigt blandt patienter uden diabetes. I forsøget indgik 4.744 patienter med hjertesvigt i 20 lande, og forskerne tildelte dem tilfældigt blev delt op til at få enten 10 mg dapagliflozin  en gang dagligt eller matchende placebo. Derefter fulgte forskerne patienterne indtil forværring af hjertesvigtet eller dødsfald på grund af hjertekar-problemer. Behandlingen blev givet sammen med standardbehandling med blandt andet betablokkere, mineralocorticoid-receptor-antagonister eller angiotensinII-receptorblokkere.

Over en gennemsnitlig opfølgning på 18,2 måneder forekom det primære resultat hos 386 af 2.373 patienter (16,3 procent) i dapagliflozin-gruppen og i 502 af 2.371 patienter (21,2 procent) i placebogruppen (risikoforhold [HR] 0,74; 95 procent konfidensinterval [Cl] 0,65–0,85; p <0,00001).

Det primære endepunkt var sammensætningen af ​​en første episode af forværring af hjertesvigt (hospitalisering for hjertesvigt eller et presserende besøg i hjertesvigt, der krævede intravenøs behandling) eller død af hjerte-kar-årsager. Prof McMurray sagde i forbindelse med fremlæggelsen: ”Bivirkninger krævede sjældent seponering af behandlingen. Der var ingen bemærkelsesværdig øgning af alvorlige bivirkninger i dapagliflozin-gruppen. ” Han konkluderede: ”Forsøget viser, at dapagliflozin reducerer død og hospitalisering og forbedrer helbredsrelateret livskvalitet hos patienter med hjertesvigt og nedsat systolisk funktion, med og uden diabetes.”