Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Flere ældre får influenzavaccination

Mere end halvdelen af ældre på 65 år eller derover blev vaccineret mod influenza sidste år. I sidste influenzasæson blev 52 procent af danskerne på 65 år eller derover vaccineret, mens det i forrige sæson var 50 procent.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle i risikogrupperne bliver vaccineret mod influenza. Det er nemlig den bedste måde at undgå alvorlige sygdomsforløb. Hvert år dør ca. 1000 - 2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

Og riskoen for at få influenza under en epidemi er stor: Op til 20 procent af befolkningen kan blive ramt af sygdommen under en influenzaepidemi.

”Det er rigtigt positivt, at flere ældre vælger at blive vaccineret mod influenza, fordi influenzavaccination er den bedste måde at undgå et alvorligt sygdomsforløb. De andre grupper, der er i særlig risiko, f.eks. personer med en kronisk sygdom og gravide anbefales også influenzavaccination. Vi håber derfor, at endnu flere bliver vaccineret i år”, siger læge i Sundhedsstyrelsen, Miriam Colstrup Sommer og fortsætter:

”Vi anbefaler, at man bliver vaccineret, hvis man er i en af risikogrupperne, også selvom man føler sig sund og rask. Når vi anbefaler vaccination til personer, der er 65 år eller derover, er det, fordi immunforsvaret svækkes naturligt med alderen. Derfor har ældre en øget risiko for at få et alvorligt forløb med influenza. Det skyldes, at kroppen har sværere ved at bekæmpe sygdommen. Ældre er også i øget risiko for at få f.eks. lungebetændelse som følge af sygdommen.”

Danskere i risikogrupperne kan fra 1. november og frem til den 15. januar 2020 få en gratis influenzavaccination. Gravide, der er mere end 12 uger henne, samt personer med immundefekt og deres husstandskontakter, kan blive vaccineret frem til udgangen af februar 2020.

Middel mod søvnapnø og narkolepsi godkendt i EU

Sunosi (solriamfetol) er blevet godkendt af EU som middel til at reducere overdreven søvnighed i dagtimerne (EDS) hos voksne med narkolepsi (med eller uden kataplexi) eller obstruktiv søvnapnø.

Medicinrådet godkender human alfa-1-antitrypsin

Medicinrådet har netop godkendt human alfa-1-antitrypsin (Respreeza og Prolastina) som henholdsvis vedligeholdelsesbehandling og langvarig supplerende behandling af emfysem hos voksne med dokumenteret alvorlig alfa-1-proteinasehæmmer-mangel.

Udbud sikrer ikke at diabetesudstyr spiller sammen med IT-systemer

Leverandører af diabetesudstyr til landets regioner bør være forpligtede på, at deres udstyr kan overføre patientdata til sundhedsvæsenets IT-systemer, siger Steno-direktører. Det bliver dog ikke en del af udbuddet men bliver prioriteret under forhandlingerne, melder regionernes tovholder. 

Medicinrådet opretter fagudvalg for type 2-diabetes

For første gang skal Medicinrådet have et fagudvalg for type 2-diabetes. Det nye fagudvalg skal bl.a. bistå Medicinrådet i at udvikle en ny vejledning til behandling af type 2-diabetes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter