Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Fem nye europæiske guidelines for behandling af hjertekar-sygdom

I august forelå fem nye guidelines fra ESC, som frem til januar bliver behandlet i de danske arbejdsgrupper - og fra maj 2020 endeligt indarbejdet i den danske nationale behandlingsvejledning.

The European Society of Cardiology (ESC) opdaterer hvert år eksisterende guidelines for forskellige dele af hjertekar-området. Og de nye guidelines vil efter færdigbehandling blive ’endorset’ i den danske nationale behandlingsvejledning for hjertekar-sygdomme – enten som de er fremlagt fra ESC - eller med kommentarer og forbehold tilrettet danske forhold.

Normalt er der mellem to og fem nye, europæiske guidelines om året. I år altså fem nye, reviderede guidelines, som de danske arbejdsgrupper skal tage stilling til.

Ifølge Hans-Henrik Tilsted, læge på Rigshospitalets Hjertemedicinske Klinik og formand for den nationale behandlingsvejledning for hjertesygdomme, drejer det sig i år om følgende fem områder: 

  1. Kronisk Koronart Syndrom
  2. Dyslipidæmi
  3. Akut lungeemboli
  4. Diabetes og hjertekar-sygdom
  5. Supraventikulære takykardier 

Ændringerne vil blive præsenteret af de enkelte fagspecifikke arbejdsgrupper under Dansk Cardiologisk Selskabs på selskabets møde den 9. januar 2020.