Denne krise vil forandre sundhedsvæsenet for altid

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Amyloid-beta en biomarkør for hjertekar-problemer

Høje niveauer af amyloid-beta i blodet kan være en vigtig indikator for hjertekar-sygdom og kan måske bruges til at udvikles til en blodprøve, der kan identificere hjerte-kar-aldring.

Det mener i hvert fald forskere fra Newcastle University anført af professor Konstantinos Stellos, som har fået en ny undersøgelse offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology.

Amyloid-beta har sammenhæng med udviklingen af ​​Alzheimers sygdom, men forskerne har nu også konkluderet, at det kan spille en nøglerolle for vaskulær afstivning, tykkelse af arterierne, hjertesvigt og progression af hjertesygdomme.

Reultaterne antyder, at der eksisterer ​​en fælles forbindelse mellem de to tilstande, som ikke er blevet anerkendt før og som kan føre til bedre patientpleje.

"Vores arbejde har skabt og samlet alle brikkerne i puslespillet. For første gang har vi fremlagt bevis for involvering af amyloid-beta i tidlige og senere faser af hjerte-kar-sygdomme," siger Stellos, der er professor Newcastle University's Biosciences Institute, UK.

"Det, der er virkeligt spændende, er, at vi har været i stand til at gengive disse uventede, klinisk meningsfulde fund hos patienter fra hele verden. Under alle omstændigheder observerede vi, at amyloid-beta er en biomarkør for hjerte-kar-aldring og prognose for hjerte-kar-sygdomme."

Resultaterne er baseret på analyser af blodprøver fra mere end 6.600 patienter fra flere kohorteundersøgelser i ni lande og fandt, at patienter kunne opdeles i høj- og lavrisikokategorier af hjertesygdomme baseret på deres amyloid-beta niveauer.

Yderligere forskning ved Newcastle University vil fokusere på kliniske forsøg, der kan finde frem til ​​en blodprøve, som kan forudsige risikoen for hjerteanfald og/eller død samt se på de mest effektive måder at reducere amyloid-beta i blodet.

"Jeg er interesseret i at finde ud af, hvilke af ​​mine patienter der har risiko for død og/eller tilbagevendende hjerteanfald," siger professor Stellos.

"Måling af amyloid-beta omklassificerede en stor del af patienterne, der havde et hjerteanfald i de korrekte risikokategorier i forhold til en fastlagt retningslinje-foreslået risikoscore i uafhængige kliniske studier," fortæller han.

"Hvis blodbaseret amyloid-beta forudsiger død hos patienter med hjertesygdom, er det et terapeutisk mål? Vores næste skridt er at undersøge dette."

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter