Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Forskere finder årsag til hjerteskader grundet kræftmedicin

Engelske forskere har fundet den sandsynlige årsag til, at nogle kræftbehandlinger skader hjertet. I en ny undersøgelse har de identificeret en række proteiner i blodet, der er forbundet med en øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, og som også påvirkes af nogle kræftlægemidler.

Det drejer sig om i alt 33 forskellige proteiner, der er til stede i blodet, og som er forbundet med risikoen for at udvikle flere hjertesygdomme blandt andet forskellige typer hjertesvigt og atrieflimren. Mange af proteinerne er allerede mål for lægemidler, der bruges til at behandle kræft.

Det viser den nye undersøgelse, som er publiceret i Science Advances, og som et forskerhold fra University College London (UCL) står bag.

Studiets resultater kan forklare, hvordan kræftmedicin forårsager skadelige virkninger på hjertet og kan hjælpe med at identificere personer med en øget risiko, påpeger forskerne bag undersøgelsen. På længere sigt kan det være med til at forbedre kræftbehandlingerne, hvis der for eksempel udvikles nye lægemidler, der kan skrumpe tumorer uden at påvirke de identificerede proteiner. 

"Proteinerne identificeret i vores undersøgelse vil bidrage til at fremskynde fremtidig lægemiddeludvikling og tilbyde videnskabsmænd en plan for nye behandlinger for både kræft og hjertesygdomme. Dette kan hjælpe dem til at være mere sikre på virkningerne af de lægemidler, de designer - uanset om det er at skrumpe tumorer uden at forårsage skade andre steder eller forbedre hjertets pumpevirkning,” siger studiets hovedforfatter Floriaan Schmidt fra UCL Institute of Cardiovascular Science i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen afslører også nye potentielle lægemiddelmål til behandling af hjertesygdomme, herunder hjertesvigt. Disse kan virke ved at hæmme proteiner forbundet med højere sygdomsrisiko, eller aktivere proteiner forbundet med lavere risiko.

Undersøgelsen er et genom-dækkende associationsstudie, hvor forskerne søgte gennem DNA'et fra næsten 37.000 mennesker uden hjertesygdom, der var tilmeldt UK Biobank-undersøgelsen. Ud fra dette identificerede forskerne genetiske varianter forbundet med ændringer i strukturen og funktionen af hjertets pumpekamre (ventriklerne).

Ved hjælp af en teknik kaldet Mendelsk randomisering udpegede forskerne derefter de 33 proteiner, kodet af disse genetiske varianter, som er til stede i blodet og forbundet med risikoen for at udvikle flere hjertesygdomme.