Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Sundhedsstyrelsen afviser hjertelægers kritik af beslutningsværktøj om statinbehandling

Ordlyden i et nyt beslutningsstøtteværktøj om statinbehandling øger risikoen for et for stort fokus på ophør med behandling frem for at opstarte og fastholde den, mener Dansk Cardiologisk Selskab. Men Sundhedsstyrelsen afviser at beslutningsværktøjet er mangelfuldt.

26. marts kunne man i en artikel i Medicinsk Tidsskrift læse, at Sundhedsstyrelsen har publiceret et nyt beslutningsstøtteværktøj om statiner til almen praksis. Sundhedsstyrelsen slår i beslutningsstøtten fast, at behandling med statiner ikke altid er nødvendig resten af livet. For nogle patienter kan det være bedre at stoppe – især hvis de har lav risiko for blodpropper, er oppe i alderen, får bivirkninger eller i forvejen tager meget medicin.

Værktøjet, har til hensigt at gøre det nemmere for den praktiserende læge at vurdere, om patienter stadig har brug for kolesterolsænkende medicin, eller om behandlingen bør ophøre.

Men materialet møder kritik hos kardiologerne, som i et høringssvar inden publiceringen har anført, at materialet lægger for stor vægt på at afslutte behandling – og for lidt på at fastholde den, hvor den er vigtig.

Det har dog ikke ført til ændringer i materialet fra Sundhedsstyrelsen. Medicinske Tidsskrifter har forholdt Sundhedsstyrelsen kardiologernes kritik, og har bedt dem gøre rede for, hvorfor de ikke har taget kardiologernes kritik til efterretning. Nedenfor kan man læse Sundhedsstyrelsens svar på de enkelte kritikpunkter:

1.
Kardiologerne: 
Beslutningsstøtten fokuserer næsten udelukkende på ophør af behandling og ikke på at fastholde behandling hos patienter med høj risiko. Det virker mærkværdigt og bør efter Dansk Cardiologisk Selskabs mening korrigeres.

Sundhedsstyrelsen:
Fokus for materialet er at nedbringe overforbrug af kolesterolsænkende behandling, og at patient og læge træffer en informeret beslutning om, hvad der er den rette behandling for den enkelte patient.

2.
Kardiologerne:
Særligt personer med høj risiko for blodpropper – for eksempel fordi de tidligere har haft hjerteproblemer – bør ifølge selskabet fortsætte med statiner. Det gælder også patienter med særlige arvelige tilstande, hvor kolesteroltallet er meget højt.

Sundhedsstyrelsen: Vi er enige i, at patienter i høj risiko formentlig har størst gavn af at fortsætte. Eksempelvis patienter med tidligere blodprop i hjertet, så vil den risikoreducerende gevinst være højere end ulemperne ved at tage et lægemiddel. Et grundlæggende fokus i materialet er at sætte fokus på, hvorvidt patienter i høj risiko skal fortsætte eller opstarte behandling. Beslutningen beror på patientens nuværende tilstand, alder, eventuelle bivirkninger og personlige præferencer samt mulige gavnlige effekt. Det er det, materialet kan hjælpe patienter og læger med.

3.
Kardiologerne: Herudover savnes i rapporten en angivelse af, at der er udvalgte patientgrupper, herunder især personer med familiær hyperkolesterolæmi og personer med svært forhøjet plasma lipoprotein(a), hvor primær profylakse er fuldstændigt afgørende for, at reducere deres risiko for udvikling af tidlig indsættende aterosklerotisk hjerte-kar-sygdom.

Sundhedsstyrelsen: Dette er delvist imødekommet ved, at de nævnte patientgrupper er dækket af høj kardiovaskulær risiko og nævnt i teksten, men af grafiske hensyn er de ikke udpenslet i figuren, hvor vi blot anbefaler at fortsætte ved høj risiko.

4.
Kardiologerne:
Under punktet 'Faktorer for at fortsætte behandling' beskrives, at patienter med høj risiko for tilbagevendende hændelser kan have en vedvarende gavnlig effekt af statinbehandling, men det bør rettes til, at disse personer har en vedvarende gavnlig effekt, idet dette er veldokumenteret i store undersøgelser.

Sundhedsstyrelsen: Dette er ikke imødekommet, da man behandler en risikofaktor for sygdom, og der derfor ikke er en garanti for, at man ”har” og får en effekt af kolesterolsænkende behandling, idet alle med høj risiko ikke nødvendigvis får sygdommen.

5.
Kardiologerne:
Dansk Cardiologisk Selskab foreslår, at der tilføjes flere konkrete oplysninger og figurer om statiners effekt – både for patienter, der tidligere har haft en blodprop, og for dem med høj risiko for at få det.

Sundhedsstyrelsen: Patienter, der tidligere har haft blodprop, er dækket i figurer og tekst under høj risiko. Alle effekter rapporteret er baseret på systematiske reviews af effektstudier og en gennemgang af disse effektstudier.