Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Forsøg med medicinsk cannabis mod smertende sår på vej

Overlæge Rolf Jelnes, Sønderborg Sygehus vil afprøve en blanding af cannabisstofferne CBD og HTC på patienter med smertefulde sår på benene.

Mellem 60-80 procent af patienterne i sårambulatoriet på Sønderborg Sygehus har voldsomme smerter, selv om de typisk får morfin- eller NSAID-præparater. Det har nu fået Rolf Jelnes til at ansøge blandt andet Videnskabsetisk Komité og Lægemiddelstyrelsen om lov til at teste en creme med det ikke-euforiserende indholdsstof i cannabis, CBD, og en lille smule af det euforiserende indholdsstof THC på 26 patienter tilknyttet sårambulatoriet på Sønderborg Sygehus.

”Patienterne har ofte forfærdeligt ondt. Det er som regel især ældre patienter, som ikke tåler hverken morfin eller vores andre smertestillende midler, hvorfor bivirkningsprofilerne alt for tit overstiger behandlingsresultaterne. Patienterne, der ovenikøbet ofte også lider af andre sygdomme, lever derfor med kroniske smerter fra deres sår og i evig angst for hver gang deres sår skal skiftes, hvor det om muligt gør endnu mere ondt,” forklarer Rolf Jelnes.

Hvis projekt godkendes, vil sønderjyske patienter med sår på benene i løbet af efteråret blive tilbudt at deltage i et randomiseret, kontrolleret placeboforsøg med cannabiscreme. Blandt andre patienter med åreknuder eller blodpropper i benene.

Rolf Jelnes har ikke kunnet finde andre valide lægefaglige studier af medicinsk cannabis mod sårsmerter, men siger, at han er blevet inspireret af en canadisk kollega, som sidste sommer under en kongres i Edinburgh  fortalte ham om sine meget effektive resultater ved brug af cannabis mod smerter under sårheling.

”Hvis det er rigtigt, at det giver smertelettelse indenfor få timer, så er det jo nærmest et mirakel, og mirakler tror jeg sådan set ikke på. Men lad os nu se, hvordan det virker i forsøg,” siger Rolf Jelnes, der endnu ikke har afprøvet cremen på én eneste patient:

 ”Nej, det har jeg ikke, for vi kan ligeså godt gøre tingene ordentligt fra starten og lave et rigtigt studie efter alle videnskabelige regler. Hvis stoffet har en smertedæmpende virkning, vil det angiveligt vise sig inden for 14 dage.”

 Hos Cannabis Danmark hilser sekretariatschef Rikke Jakobsen forsøget yderst velkomment:

 "Der er grund til at forvente, at den medicinske cannabis vil kunne have en helende effekt på huden, så det er et interessant studie at få gennemført,” siger Rikke Jakobsen, der dog i samme åndedrag advarer sårpatienter udenfor forsøget mod selv at eksperimentere med de CBD-olier, som kan købes på det kommercielle marked:

”Det er meget vigtigt, at cremerne, der jo skal ind i sårene, er testede fuldstændigt rene for eksempel pesticider, solventer og andre kemikalier og urenheder. Testene skal være udført af analysefirmaer, som er uafhængige af forhandlerne, men desværre er det fortsat de færreste kommercielle CBD-producenter, der kan fremvise dokumentation for, at deres produkter har den nødvendige renhed,” beklager Rikke Jakobsen.”

Skarp kritik: Derfor stiger forbruget af ICS trods anbefalinger

I Region Hovedstadens primære sektor er det samlede forbrug af inhalationssteroider til patienter med KOL steget to procent fra 2017 til 2018. Det er sket på trods af, at Sundhedsstyrelsen med den Nationale Rekommandationsliste (NRL) i 2017 anbefalede sundhedspersonalet at bruge mindre ICS til denne patientgruppe.

Ekspert om mulige besparelser: Vi bør se på ICS/LABA-forbruget

Indsatser for Rationel Farmakologi (IRF) i Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at sundhedsvæsenet potentielt kan spare op mod 13 millioner kroner, såfremt patienter med KOL skifter brugen af tiotropiumbromid fra Boehringer Ingelheims Spiriva ud med Tevas Braltus.

Professor vil debattere om røntgen skal udfases ved lungekræftdiagnostik

Er det på tide at udfase røntgenbillede som diagnostisk hjælpemiddel, når der er mistanke om lungekræft? Det spørgsmål stiller fhv. formand for Kræftens Bekæmpelse professor Frede Olesen i et oplæg på et debatarrangement om det multidisciplinære samarbejde omkring lungekræft på Vejle Sygehus den 29. april.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter