Stem på en psykiater. For første gang i lægernes historie

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Hjemmelavet solcreme trender - forskere fraråder

Det sociale medie Pinterest og et hav af nyheds- og salgssites vrimler med opskrifter på hjemmelavet solcreme, som lokker med at være frie for syntetiske ingredienser. Kræftens Bekæmpelse fraråder dog nu de nye, grønne trendy produkter, som amerikansk forsker kalder for farlige.

”Har du også svært ved at udtale ingredienserne i din solcreme, så lav din egen enkle og hjemmelavede udgave. Og så er du klar til en dag under den bagende sol,” lyder en typisk opfordring til selv at gå i køkkenet med noget argan-, mandel-, eller kokosolie samt et glas solfilter og heraf mikse sig en ’ren’ hjemmelavet solcreme. 

Ifølge et nyt studie fra Children's Hospital og the Brooks College of Health,  University of North Florida, er det forbrugernes interesse for det ‘naturlige, økologien og etisk producerede artikler til den personlige hygiejne, som har ført til en stigende deling af opskrifter på de hjemmelavede solcremer:

"Hjemmelavede solcremer er farlige, da de hverken er regulerede eller testede for effektivitet på samme måde som de kommercielle solcremer er. Når du fremstiller dem selv, aner du ikke, om den er sikker eller effektiv. Med den stigende frekvens af hudkræft er brugen af effektiv solcreme afgørende for at beskytte huden mod UV-stråling og reducere forekomsten af hudkræft,” skriver førsteforfatter, ph.d og ledende investigator ved Children's Hospital og the Brooks College of Health, University of North Florida, Lara McKenzie i undersøgelsen, som er publiceret i Health Communication. 

Lara McKenzie og hendes kollegaers undersøgelser viste også, at 95 procent af opskrifterne på for eksempel Pinterest lovede, at opskrifterne var sikre, mens virkeligheden viste, at langt de fleste, nemlig 68 procent, af opskrifterne blandt andet havde en helt utilstrækkelig UV-beskyttelse.

”Bare fordi du selv fremstiller det, eller noget er mærket som naturligt eller har færre ingredienser, betyder det ikke nødvendigvis, at det er mere sikkert,” konkluderer Lara McKenzie.

Hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne genkender specialkonsulent Christine Behrens udmærket ønskerne om at udskifte de kommercielle solcremer med de såkaldte ’mere sikre og grønnere’ alternativer, som hun dog fraråder: 

”Vi mangler at se videnskabelig evidens for, at de virker, og man aner ikke i hvor høj grad, de beskytter og i hvor lang tid. Hvis man er bekymret over tilsætningsstofferne, som vi vurderer som betydeligt mindre risikable end en solskoldning, kan man vælge svanemærkede solcremer, hvor man undgår de stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende,” forklarer hun og uddyber: 

”Så vi anbefaler altså de testede og regulerede cremer. Også fordi den hjemmelavede giver en falsk tryghed. Man tror, at man er beskyttet, men er det måske slet ikke. Jeg vil være ked af det, hvis nogen der har troet den hjemmelavede virkede i stedet bliver solskoldede, og de så måske senere får hud- eller modermærkekræft heraf”.

Lara McKenzie kan godt forstå ønskerne om solcremer med færre tilsætningsstoffer - især hos forældre, men ikke desto mindre advarer hun: 

”Vi ønsker alle at bruge sikre produkter, ikke kun til vores børn, men også for os selv. Og vi er alle på udkig efter produkter med færre potentielt farlige kemikalier, end vi har været vant til gennem årene. Vi vil endda prøve en hjemmelavet ansigtsmaske nu og da. Men når det kommer til solcreme, er det mere kompliceret end bare at blande et par ingredienser i en skål, og så tro at det er nok.”

Onlineværktøjer giver bedre blodsukkerkontrol

Diabetespatienter kontrollerer deres blodsukker bedre, hvis de bruger onlineværktøjer eller mobilapps - både med hensyn til blodsukkermålinger og til medicin adhærens.

Højt testosteronniveau øger kvinders risiko for diabetes

Et højt testosteronniveau øger kvinders risiko for både type 2-diabetes og bryst- og endometriecancer. Hos mænd ser et højere testosteronniveau dog ud til at medføre en lavere diabetes-risiko, men en højere risiko for prostatakræft.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter