Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kønsforskelle på psoriasispatienters livskvalitet

Der er store forskelle på mandlige og kvindelige psoriasispatienters sygdomsforløb, alvor og livskvalitet.

Det antyder en undersøgelse fra Istituto Dermopatico dell'Immacolata i Rom, hvor forskere har analyseret kønsforskelle hos 3.023 psoriasis-ambulante patienter behandlet over en tre-årig periode. Sygdomsgraden blev vurderet af en dermatolog.

Forskerne observerede forskelle mellem kønnenes kliniske egenskaber, sværhedsgraden af ​​sygdommen, psykologisk lidelse og livskvalitet.

Specielt var mænds sygdom forbundet med kropsmasseindeks (BMI), rygning, alkoholforbrug, et PASI-tal på mindst 10 (PASI=Psoriasis Area Severity Index) og en start på sygdommen , da de var mindst 20 år.

Kvinders sygdom var forbundet med en familiehistorie med diabetes, ledproblemer, anden klinisk type end diffus psoriasis, større psykologiske lidelse pga. sygdommen og større problemer med livskvaliteten.

Forskerne er dog i tvivl om især målingen af livskvalitet er effektiv i forhold til psoriasispatienter.

"Klinisk sværhedsgrad og målinger af helbredsrelateret livskvalitet er muligvis ikke fuldt ud tilstrækkelige til at vurdere kønsforskelle ved psoriasis, da vi observerede en dårligere psykosocial status hos kvindelige patienter og en klinisk sværhedsgrad hos mænd," skriver forfatterne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Clinical and Experimental Dermatology.

Fire danske børn har været ramt af MIS-C som følge af covid-19 infektion

Internationalt er der løbende rapporteret om alvorlig inflammatorisk sygdom hos børn (MIS-C) som følge af infektion med covid-19. Senest har der været flere tilfælde i Sverige. I Danmark er der indtil videre fire tilfælde – og danske børnelæger følger udviklingen tæt.

Forskning skal hjælpe hjertebørn med mentale senfølger

Børn født med en hjertesygdom har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle kognitive og psykosociale senfølger. Nu skal en stor bevilling kortlægge omfang, mulig sammenhæng og i øvrigt sikre bedre hjælp til børnene og deres familier.  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo