Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Real World resultat: Biologisk behandling er i orden under covid-19

Dermatologiske patienter i behandling med biologiske lægemidler, kan umiddelbart fortsætte behandlingen, så længe de ikke har symptomer på Covid-19.

Det konkluderer to italienske og en tysk professor på baggrund af flere registerundersøgelser af resultater fra coronapandemiens første bølge.

Undersøgelser fra USA, England og Belgien giver ikke et entydigt billede af, hvilken betydning immunsupprimerende behandlinger har for et Covid-19-forløb, men indtil videre er der ikke grund til at indstille behandling med biologiske lægemidler mod dermatologiske sygdomme, var budskabet fra professor ved Humanitas Dermatology i Milano Antonio Constanzo i hans præsentation ved satellitsymposiet “Lost in Space”, som fandt sted i forbindelse med efterårets virtuelle EADV-kongres.  

Constanzo har sammen med sine kolleger indhentet data fra den første fase af pandemien i alle de dermatologiske centre i den del af Norditalien, der blev hårdest ramt. Undersøgelsen omfatter i alt 5.200 patienter i biologisk behandling, og ud af dem viser opgørelsen at kun fire blev indlagt med covid-19. I en hastig sammenligning med incidensen i baggrundsbefolkningen i samme hårdt ramte område anslår Antonio Constanzo, at det svarer til en incidens på under det halve af resten af befolkningen. 

Samtidig så man allerede hos de patienter i biologisk behandling, der blev smittet med covid-19 uden at blive indlagt, at forekomsten af immunoglobiberne IgG og IgM mod Covid-19 faldt meget hurtigt igen. Og det fortsatte gennem pandemien, fortæller Antonio Constanzo. Hans konklusion er, at det er vigtigt at finde en balance mellem risikoen for smitte og behandlingseffekten, og det er hans opfattelse, at patienter i biologisk behandling, bør fortsætte behandlingen, så længe de ikke har symptomer på Covid-19.

“Man ved at risikoen for infektioner stiger hos psoriasispatienter i biologisk behandling, men det er en meget lille stigning, og nogle af disse lægemidler har endda været forsøgt anvendt til at behandle behandle den inflammatoriske fase af Covid-19. Indtil videre har behandlingerne fejlet som Covid-19-behandling, men omvendt er de ikke skadelige, så patienter i disse behandlinger kan godt fortsætte på trods af coronarisikoen,” siger Antonio Constanzo i sin præsentation.

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter