Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Professorer: Vi bør få mere teledermatologi efter pandemien

Antonio Constanzo

I dele af Italien lukkede de dermatologiske klinikker helt ned og overgik til telemedicin, da covid-19-pandemien brød ud først på året.

Efter forårets bølge var overstået, åbnede man langsomt igen, men andelen af telekonsultationer har siden været 20 procent højere, end den var før pandemien, fortalte professor ved Humanitas Dermatology i Milano Antonio Constanzo ved et satellitsymposium ved EADV-kongressen.

Det samme er tilfældet ved Ospidale san Bartolo i Vicenza, fortæller professor Luigi Naldis, som også deltog i symposiet, og dermed har de italienske klinikker gjort sig vigtige erfaringer, som kan bruges til at planlægge telemedicinens fremtidige rolle inden for dermatologien, sagde symposiets moderator professor ved Institute of Health Care Research in Dermatology and Nursing, Hamborg Universitet, Matthias Augustin. 

“Det har stor værdi, at vores italienske kolleger har været i stand til at indsamle data og struktureret information fra klinikken, under de katastrofale forhold, de har været igennem. Data som nu vil være en stor hjælp for dermatologien overalt. Vi har ikke tidligere studier, at støtte os til på dette område, så vi er afhængige af hurtig formidling af al den data, vi kan få fra den virkelige verden,” sagde han. 

I Tyskland har patienterne ikke i særlig høj grad taget imod tilbud om virtuel kontakt, men i Lombardiet, hvor Antonio Constanzo praktiserer, var har næsten alle patienter takket ja.

“Vi skiftede i høj grad til teledermatologi, for særligt her i Norditalien var patienterne virkelig bange. I dele af Lombardiet var der mindst et covid-19-dødsfald i hver familie, og her ønskede patienterne ikke at komme i nærheden af et hospital,” fortæller Antonio Constanzo.

I stedet havde patienterne mulighed for at konsultere deres læge via videoopkald og telefonkontakt, og for mange patienter har det fungeret godt, fortæller de italienske læger. 

Matthias Augustin ser store perspektiver i teknologien, blandt andet, at patienter, som bor afsides, kan spares for lang rejsetid, men også, at dermatologer i højere grad kan trække på hinandens ekspertise på tværs af landsdele og endda grænser. En anden teknologi, som inden for en overskuelig fremtid også vil kunne kobles på teledermatologien er kunstig intelligens. Potentialet i denne kombination er blevet påvist i flere publicerede studier de senere år, blandt andet viste et studie, som blev præsenteret ved ESMO-kongressen i 2018, at kunstig intelligens er lige så god og i nogle tilfælde bedre end dermatologer til at analysere visuel information som for eksempel billeder af modermærker eller andre hudsymptomer. På den baggrund er kunstig intelligens på en række områder på vej til at blive bedre til at stille en diagnose, end lægerne. Derfor vil digital information, hvis den bliver brugt rigtigt kunne understøtte og aflaste personalet i de dermatologiske klinikker, mener Matthias Augustin.

“Der er virkelig brug for, at vi optimerer patientrapporteret data for at gøre bedre brug af vores tid med patienterne. Teledermatologi er ikke en light-udgave af dermatologien. Det kræver solid dermatologisk kundskab at håndtere patienterne ved virtuel kontakt,” siger Matthias Augustin.

I forbindelse debatten sidst i symposiet kom de tre professorer imidlertid også ind på nogle af udfordringerne ved telemedicin, for i de italienske klinikker oplevede lægerne i forbindelse med den totale nedlukning i foråret oplevede en stigning i antallet af patienter med psykosociale problemer.

“I vores praksis observerede vi et stigende brug af antidepressive lægemidler blandt patienterne og også, at patienter, der ikke tog antidepressiv medicin før, begyndte på det,” fortæller Antonio Constanzo, og Luigi Naldi bekræfter, at samme tendens var at se i klinikken i Vicenza.

En vigtig pointe, som man skal have med i sine overvejelser om teledermatologi, mener Matthias Augustin.

“Når vi får patienter henvist, kommer de ikke kun for at få en recept, men i høj grad også for at tale og få afløb for deres lidelser, og det kan vi ikke erstatte fuldt ud med teledermatologi,” siger han. 

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter