Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Biologisk behandling af HS kan monitoreres med ultralyd

Ultralyd og Color Doppler er nyttige værktøjer til at overvåge fibrose og vaskulitis hos patienter med Hidradenitis suppurativa (HS), viser nyt studie.

Adalimumab er det eneste godkendte biologiske lægemiddel til behandling af den invaliderende hudsygdom hidradenitis suppurativa (HS), og ultralyd har i et nyt italiensk studie vist sig som et godt redskab til at monitorere behandlingen. Ultralyd og Color Doppler kan især supplere den kliniske undersøgelse med værdifuld information om vaskulitis i forbindelse med inflammation og fibrose i HS-læsioner før og efter behandling med adalimumab. 

I alt 32 patienter (18 mænd (56 procent) og 14 kvinder (44 procent) med gennemsnitsalderen 41,2 år) med moderat til svær HS indgår i studiet , som er blev klinisk evalueret ud fra Hurley-klassificeringsmodellen og International Hidradenitis Suppurativa Severity Score systemet. Ultralyd i form af US HS-PGA og Color Doppler blev udført ved baseline samt efter 12 ugers adalimumab-behandling. Ultralyd blev anvendt til vurdering af fibrose og Color Doppler til vaskulitis. Hos hver patient blev de tre mest alvorlige læsioner i form af bylder og fistler udvalgt. Det vil sige i alt 96 læsioner blandt de 32 patienter blev vurderet.

Forskerne fandt, at IHS4 i gennemsnit var 22,4 ved baseline og faldt til 14,7 i uge 12. Baseret på US HS-PGA faldt 14 ud af 32 patienter med en eller flere sværhedsgrader. Interessant nok førte adalimumab til et samlet fald i vaskulitis, især i læsioner med et stærkt vaskulært flow, der var 78 (81,3 procent) ved baseline, som faldt til 25 (26,04%). Endelig sås et markant fald i fibrose efter adalimumab, især i læsioner uden fibrose, som var 81 (84,4 procent) ved baseline og som faldt til 15 (15,6 procent).

Forskerne konkluderer, at ​adalimumab er effektivt overfor HS og, at uldtralydsundersøgelserne er vigtige diagnostiske værktøjer, som tilfører klinisk værdi. Studiet er publiceret i tidsskriftet Dermatologic Therapy.

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter