Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Probiotisk kost kan gavne HS-patienter

Ubalance i tarmens bakterier kan spille en betydelig rolle ved udviklingen af hudsygdommen Hidradenitis Suppurativa (HS). Det viser et studie, som blev præsenteret på EADV 2021 Spring Symposium i den forgangne weekend.

I studiet havde forskerne analyseret fæcesprøver fra 15 patienter med HS og 15 raske individer, hvor de særligt så på det bakterielle 16S rRNA-gen for at undersøge forskelle i tarmmikrobiomet. Resultatet viste, at den relative forekomst af bakterier af Firmicutes-klassen hos HS-patienter var signifikant lavere end i kontrolgruppen. Et resultat, der lægger til den allerede kendte viden om, at reducerede mængder af disse bakterier forstyrrer den regulatoriske balance i tarmen og stimulerer et inflammatorisk respons.

”Vores forskning viser, at forbindelsen mellem tarm og hud er impliceret i udviklingen af den kroniske inflammatoriske hudlidelse HS. Vores forskning tyder på, at en ændret diæt og probiotisk kosttilskud kan være gavnligt for HS-patienter. Især fordi behandlingsmulighederne er begrænsede for disse mennesker, ” lyder det fra studiets førsteforfatter, Neslihan Demirel Ogut, fra Uşak universitets trænings og forskningshospital i Tyrkiet.

Grundlag for fremtidig forskning

I studiet hedder det, at den menneskelige mave-tarmkanal er fyldt med en lang række bakterieorganismer, kendt under fællesbetegnelsen tarmmikrobiomet. Undersøgelser har i stigende grad vist, at netop tarmmikrobiomet og huden er indbyrdes forbundet og udgør et forsvar mod patogener i miljøet. Relationen er kendt som ‘tarmhudaksen’ og for at være medvirkende årsag til mange inflammatoriske og autoimmune hudlidelser, såsom akne, psoriasis og HS. Den sidste forårsages af både genetiske og miljømæssige faktorer. Fedme og rygning kan forværre symptomerne betydeligt, og begge dele har en indvirkning på tarmmikrobiomet.

Forskerne bag det nye studie peger på, at yderligere forskning er nødvendig for at forstå og forklare forbindelserne mellem tarmmikrobiomet og overdreven inflammatorisk tilstand hos HS-patienter.

I en kommentar til studiet siger Marie-Aleth Richard, der er bestyrelsesmedlem i EADV (European Academy of Dermatology and Venereology) og professor ved Universitetshospitalet i La Timone, Marseille:

”Som et af de få studier, der har set nærmere på hudsygdommen HS, lægger dette studie grunden til fremtidig forskning i behandlingen af denne belastende sygdom. Det er et spændende gennembrud på et område, der for tiden er genstand for stor videnskabelig opmærksomhed.”