Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Patienter forbinder biologisk behandling med risiko for infektioner

EADV: Psoriasis er det mest debatterede emne i forbindelse med biologisk behandling og covid-19 blandt patienter på de sociale medier, viser en undersøgelse.

Dermatologer bør engagere sig i debatten for at imødegå vaccineskepsis, mener forskeren bag studiet. 

Et spansk studie har netop vist, at biologisk behandling af psoriasis er forbundet med lav risiko for alvorlig infektion og ingen øget risiko for covid-19-infektion. Hver anden deltager i en undersøgelse foretaget blandt psoriasis- og psoriasisgigtpatienter på sociale medier har imidlertid en helt anden opfattelse, og især risikoen for bivirkninger og aktivering af underliggende sygdom er årsag til udbredt vaccineskepsis, viser undersøgelsen.

Især kvindelige patienter er højaktive på sociale medier, og læger og andre sundhedsfaglige, der har med psoriasis-patienter at gøre, har en vigtig pædagogisk opgave i at støtte patienterne og udbrede viden om sikkerheden ved biologisk behandling, sagde læge og forsker Álvaro González-Cantero, som blandt andet er tilknyttet universitetshospitalet Ramon y Cajal i Madrid, da han torsdag præsenterede undersøgelsen af patienternes opfattelse af psoriasis, psoriasisgigt, covid-19-vacciner og biologisk behandling ved EADV 2021.

I 624 opslag på Facebook, Twitter, Instagram eller i forskellige onlinefora har i alt 129 psoriasispatienter fra USA, England, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien diskuteret psoriasis, biologisk behandling og corona-vaccination, og godt halvdelen (52 procent) er skeptiske over for at lade sig vaccinere mod covid-19 blandt andet på grund af deres biologiske behandling og dens interaktion med vaccinen. 

De 624 opslag er fundet ved en filtrering af mere end 10.000 opslag, som er lavet i de første tre måneder af 2021. Opslagene er fundet ved hjælp af søgeord i relation til autoimmun sygdom, covid-19 og biologisk behandling. En filtrering reducerede antallet til 624 relevante opslag, som blev behandlet tematisk for at identificere de vigtigste samtaleemner blandt patienterne.

Psoriasis mest diskuterede emne

Undersøgelsen viser, at psoriasis er det mest diskuterede emne i forbindelse med biologisk behandling og covid-19. Og ud af de forskellige biologiske behandlinger, som er nævnt i opslagene, er adalimumab og secukinumab de mest debatterede. Og så afslørede undersøgelsen altså en betydelig vaccineskepsis og viste, at to ud af tre patienter i undersøgelsen ændrede rutine med deres biologiske behandling i forbindelse med covid-19-vaccinen. I de fleste tilfælde ved at udsætte behandlingen i vaccineperioden. De fleste foretog ændringerne efter råd fra lægen, men omkring 25 procent tog beslutningen på egen hånd.

“Det virker meget stærkt på patienterne, når man siger, at de er immunkompromitterede. I dialogen mellem os læger ved vi godt, at det ikke er ensbetydende med, at de er i stor risiko, men patienterne sidder ikke med ved vores konferencer, og vi har et ansvar for at sikre os, at de er godt nok oplyst. Det kan betyde, at vi skal engagere os i debatten på de sociale medier, hvor patienterne er,” sagde Álvaro González-Cantero i debatten efter hans præsentation.  

I samme undersøgelse giver 60 procent af psoriasispatienterne i øvrigt udtryk for, at coronavaccinen ikke har haft betydning for deres sygdom, og generelt rapporterer psoriasispatienterne om håndterbare bivirkninger, mens patienter med psoriasisgigt giver udtryk for at have oplevet kraftigere bivirkninger i form af smerter, sløjhed og fatique. 

Ifølge Àlvaro Gonzáles-Cantero giver det studiet troværdighed, at patienternes holdning er fundet i onlinedebatter, for der finder man en mere repræsentativ gruppe patienter, end ved at foretage en spørgeskemaundersøgelse for eksempel blandt medlemmer af en patientforening, vurderer han.

“I spørgeskemaundersøgelser er det typisk en særlig type engagerede patienter, der deltager, men på de sociale medier finder man alle slags, og det giver et mere fuldstændigt billede af, hvilke holdninger, der findes blandt vores patienter, og jeg tror, vi i højere grad skal have fokus på sociale medier fremover,” sagde han.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter