Vi har fået en regering, som ikke tror på lægerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Hudlæge: Vi mangler behandlingsmuligheder til børn med eksem

Christian Vestergaard

EADV: Mange nye og effektive midler er på vej mod atopisk eksem, men kun meget få af dem er afprøvet på børn, og der vil gå tid, før disse behandlinger bliver tilgængelige for de yngste patienter, vurderer hudlæge og formand for dermatologerne (DDS) Christian Vestergaard.

”Kun et enkelt lægemiddel er indtil videre testet på børn. Det skal nok komme for de andre, men vi har det ikke endnu, og børnene vil have gavn af en bredere vifte af behandlingsmuligheder,” siger Christian Vestergaard, der er overlæge på Hud- og Kønssygdomme ved Aarhus Universitetshospital. Han pointerer, at vi har behov for sikre effektive midler til børn med alvorlig eksem:

”Mange børn har bivirkninger ved de klassiske, systemiske behandlinger, så derfor er det vigtigt at have alternative midler.”

Christian Vestergaard talte fredag ved EADV 2021 om brugen af biologiske midler til børn med atopisk eksem og konstaterede, at Dupixent (dupilumab) er det eneste middel af den type, som er godkendt til børn ned til seks år. Det er et antistof mod receptoren for IL-4, som gennem Liberty AD fase III-studierne er blevet afprøvet på børn i flere aldersgrupper helt ned til seks måneder.

Børnene må vente på de voksne

”Liberty AD viser meget fine resultater i alle aldersgrupperne og kun meget få bivirkninger, som i alle tilfælde ikke er forskellige fra dem, vi ville forvente,” forklarede Christian Vestergaard i sit foredrag.

Men han fortalte videre, at stort set alle andre biologiske midler mod eksem kun er testet på voksne og teenagere ned til 12 år. Det gælder Adtralza (tralokinumab) samt de eksperimentelle midler lebrikizumab og nemolizumab. Der er tale om antistoffer mod enten IL-13 eller receptoren for IL-31, og de har alle vist god effekt mod atopisk eksem i patientgrupperne.

”Vi skal først have indsamlet erfaringer fra de voksne, inden vi kan lave randomiserede undersøgelser på børn,” siger Christian Vestergaard.

Den danske dermatolog kom i sit foredrag også ind på de nye, lovende JAK-hæmmere. Det er små molekyler, som bremser signalvejen i cytokiners genaktiverende virkning, og de har vist særdeles gode resultater mod eksem og andre inflammatoriske sygdomme. På EADV-konferencen handlede flere af præsentationerne således om head-to-head studier af Dupixent (dipilumab) mod forskellige JAK-hæmmere, og i de fleste tilfælde præsterede disse små molekyler bedst.

”Når vi taler om biologiske lægemidler, nævner vi ofte JAK-hæmmerne, for selvom det er to helt forskellige slags lægemidler, så er de begge nye spillere på markedet,” forklarede Christian Vestergaard.

Olumiant (baricitinib) og Rinvoq (upadacitinib) er i øjeblikket de to eneste JAK-hæmmere, som er godkendt til behandling af atopisk eksem. Selvom disse og andre eksperimentelle JAK-hæmmere som for eksempel abrocitinib generelt viser gode resultater på voksne og teenagere, så er ingen af dem endnu afprøvet på børn

Nye midler vil primært blive brugt på højt specialiserede centre

Når kliniske studier med børn på et tidspunkt er gennemført, og nogle af de nye biologiske midler eller JAK-hæmmere er blevet godkendt til børn, så forventer Christian Vestergaard dog ikke, at de med ét slag vil ændre lægernes praksis.

”Ligesom al anden ny behandling vil det tage noget tid. I starten vil de nye midler primært blive brugt på de højt specialiserede centre, hvor man har stor erfaring med at behandle børn. Så kan man altid bagefter diskutere, om de skal blive der, eller om de skal længere ud. Det er en helt naturlig udvikling, at jo mere erfaring man får, desto flere kan man inddrage i behandlingen, og så vil det efterhånden brede sig som ringe i vandet. Det kommer dog også an på, hvor mange børn der har behov for de nye lægemidler. Hvis det kun er meget få, bør man nok samle dem ét sted, så man opnår den erfaring, der skal til,” forklarer han.

 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo