Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Atopisk eksem øger ikke risiko for covid-19

Jacob P. Thyssen

Intet tyder på, at mennesker med atopisk eksem har øget risiko for at få covid-19 eller blive indlagt som følge af sygdommen. De kan indtil videre roligt fortsætte deres systemiske behandling, hvis de kun har milde eller ingen symptomer, fortalte professor Jacob Thyssen ved et symposium i december. 

Kendskabet til covid-19, og hvordan sygdommen påvirker brugen af forskellige lægemidler er stadig begrænset, og foreløbig kan man se, at risikoen for at pådrage sig covid-19 varierer mellem patienter i behandling med forskellige lægemidler. Det fortalte Jacob P. Thyssen, professor, overlæge, ph.d., dr. med., Dermatologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital, ifølge netmediet Medscape ved det virtuelle symposium Revolutionizing Atopic Dermatitis i december.

Hans budskab er i tråd med de tidligere råd fra European Task Force on Atopic Dermatitis (ETFAD), European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI), og International Eczema Council (IEC). De har alle fastslået, at patienter med AD, som er i behandling med biologiske eller immunsuppresserende lægemidler skal fortsætte deres behandling, så længe de ikke har corona. Retningslinjer fra EAACI anbefaler, at personer, der bliver inficeret med covid-19, undlader biologisk behandling i minimum to uger, indtil de er blevet raske og/eller har fået en negativ coronatest.

Midlerne påvirker forskelligt

Ifølge Jacob Thyssen kan AD-patienter behandlet med immunsuppressive midler måske kan være i højere risiko for covid-19-komplikationer, idet man ved så meget, at behandling med traditionel immunsuppressiv medicin mod AD øger risikoen for infektioner generelt.

I dag ved man, at vaccinationsrespons er reduceret ved brug af traditionelle systemiske immunsuppressive midler som for eksempel azathioprin, cyclosporin og methotrexat, idet de undertrykker immunsystemet i en til tre måneder. Halveringstiden for dupilumab er 12-21 dage, mens den for JAK1 og JAK2-hæmmere er omkring 13 timer. De sidste forstyrrer derfor ikke vaccineresponser i samme grad som traditionelle immunsuppressiva, sagde overlægen.

Her refereres også til et britisk studie med over 13.000 covid-19 patienter, hvoraf 4,7 procent led af atopisk eksem. Studiet viste, at risikoen for covid-19 hos patienter med AD svarede til risikoen i kontrolgruppen. På samme måde viste et amerikansk studie blandt 270.000 patienter, at de 5.387 med AD havde en infektionsrate på 2,9 procent, hvilket var lavere end for dem uden AD (3,7 procent). Hospitalsindlæggelse og dødelighed var desuden ikke øget hos personer med AD. Det sidste blev bekræftet af et israelsk studie, der viste, at risikofaktorer for øget dødelighed som følge af Covid-19 blandt andet er metabolisk syndrom og KOL, men ikke AD.

"Så for vores AD-patienter derude, er der ingen grund til at frygte, at de udvikler en covid-19-infektion eller får et alvorligt forløb. Men vi har nogle få lægemidler, der øger risikoen lidt," sagde Jacob Thyssen.

I forhold til vaccinationer sagde overlægen, at systemiske immunsuppressiver og JAK-hæmmere kan svække vaccinationsresponset, mens der ingen svækkelse forventes med dupilumab. Og for JAK-hæmmerne gælder, at vaccination efterfulgt af en uges pause i behandlingen er en god strategi for patienterne.