Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Region Nordjylland fornyer aftale om klimaterapi

Bestræbelserne på at få udarbejdet en fælles regional aftale om klimaterapi til psoriasispatienter er sat i bero, men Region Nordjylland har nu indgået sin egen aftale med en udbyder af klimarejser. 

Region Nordjylland har indgået en aftale med firmaet 1 Bedre Liv, der udbyder Klimarejser til psoriasispatienter. Aftalen gælder foreløbig året ud.

“Vi har gode erfaringer med at sende borgere afsted på klimarejser, og det vi holder os til som udgangspunkt for beslutningen om at indgå aftalen er, at klimaterapi er en anbefaling for visse patienter i de Nationale Kliniske Retningslinjer for psoriasis. Og så længe det er det, vil vi gerne give vores borgere den mulighed,” siger Jacob Bertramsen, som er kontorchef i Sundhedsplanlægning, Region Nordjylland.

Regionen indgik en aftale med rejsearrangørerne første gang i 2018 og har typisk sendt hold afsted forår og efterår, og indtil coronapandemien ramte verden fik 350-375 danske psoriasispatienter om året ordineret et klimabehandlingsophold, men i de to år med corona har det stort set ikke været muligt at få nogen afsted på grund af restriktioner, og Jacob Bertramsen forventer, at man heller ikke i år vil få ret mange afsted. Måske til Læsø og Kroatien, som er to af de steder, hvor klimabehandlingerne foregår, men næppe til Israel.

Fælles rammeaftale

Region Nordjylland var i 2018-2019 spydspids i forhold til at formulere en fælles rammeaftale for regionernes brug og afregning af klimaterapi til psoriasispatienter. Målet var at skabe ens vilkår og priser hos leverandørerne af klimabehandlinger, og at regionerne kun skulle købe klimabehandling hos leverandører, som havde en rammeaftale i ordningen. Ordningen mødte imidlertid modstand fra udbyderne af klimaterapi i Israel, herunder virksomheden 1 Bedre Liv, som mente, at rammeaftalen gjorde det svært at få forretningen til at løbe rundt, og dels fra de øvrige regioner, der foreløbig ikke gået med i en aftale.

Om den nye aftale om Klimaterapi i Region Nordjylland vil fortsætte derefter, ved Jacob Bertramsen ikke. I mellemtiden har Aalborg Universitetshospital nemlig fået en dermatologisk afdeling, og det kan indebære, at der kommer til at ske ændringer. Foreløbig er regionen af samme grund ved at se på sine retningslinjer for visitation til klimaterapi.

“Jeg ved ikke, om det, at vi har fået en dermatologisk afdeling, får betydning i forhold til hvor mange psoriasispatienter vi kommer til at sende afsted til klimabehandling fra Nordjylland. Som hidtil vil det fortsat være de praktiserende speciallæger, der henviser patienterne. Men hvor den formelle visitation indtil nu er foregået administrativt i regionen, vil det fremover være hospitalets dermatologiske afdeling, der står for den,” fortæller han.

En højere pris

I aftalen om klimaterapirejserne er Region Nordjylland og rejsearrangørerne kommet frem til en pris, som alle parter udtrykker tilfredshed med. I det udkast til en regional rammeaftale, som lå på bordet i 2020, var beløbet på 32.365 kroner per behandling. I den nordjyske aftale er beløbet nu steget til ca. 41.000 kr.

“Prisen er lidt højere nu, end det vi først ville betale. Dels fordi prisen på flybilletter til Israel er steget, dels fordi den israelske valuta er steget i værdi. Vi har anerkendt at der var en problemstilling der og har en fin dialog med leverandørerne omkring priserne,” siger Jacob Bertramsen.

Udbyderne håber

Hos 1 Bedre Liv, er ejer Robert Milutin glad for aftalen med Region Nordjylland. Også selvom den ikke helt lever op til ønskerne:

“Oprindelig var prisen for lav til, at vi kunne få det til at løbe rundt. Men nu er den kommet op på et niveau, hvor vi kan være med. Det eneste, vi er kede af er, at vi ikke er kommet igennem med vores ønske om at få en aftale om et minimum antal patienter, som skal sendes afsted,” siger han og forklarer, at det er svært at planlægge de fire uger lange behandlinger, når man ikke ved, om det er én eller 50 patienter om året, der skal sendes afsted.

Han håber, at aftalen med Region Nordjylland kan bruges som løftestang for aftaler med andre regioner, sådan at vilkårene for psoriasispatienterne kan blive ens i hele landet.

“Som det er nu, er det meget forskelligt, hvordan visitationsprocessen er i de forskellige regioner, og vi synes ikke, at det er rimeligt for patienterne, at det skal være adressen, der afgør om de kan få den behandling, som virker bedst for dem. Der bør være ensartethed i hele landet,” siger han.

Ifølge Robert Milutin er rejsearrangørerne også er i dialog med Region Hovedstaden, hvor man er i gang med at se på et udkast til en aftale i stil med den fra Region Nordjylland.