Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Dermatologer i Kyiv tilbyder gratis konsultationer under krigen

EADV: Det var med hjertet uden på tøjet, at ukrainske dermatolog Pavel Chernyshov på en videoforbindelse fra Kyiv præsenterede de nyeste dermatologiske nyheder fra det krigshærgede land til European Academy of Dermatology and Venereology's årskongres i Milano.

Ved to sessioner onsdag og torsdag opdaterede Pavel Chernyshov fra resten af Europas dermatologer om tilstanden i Ukraine.

“Krigen har selvfølgelig haft indflydelse på vores dermatologiske og venerologiske klinikker og afdelinger landet over og gjort os og vores patienter til flygtninge. Mange dermatologer er ligesom andre ukrainere flygtet til Vestukraine eller ud af landet,” sagde Pavel Chernyshov, dermatolog ved National Medical University i Kyiv.

Hans ord var akkompagneret af en række billeder af dermatologiske afdelinger og hospitaler i Ukraine, der engang havde været velfungerende, men nu var i ruiner med knuste ruder og ødelagt tag.

Tilbyder gratis konsultationer

Ruslands invasion af Ukraine har betydet en markant ændring i hverdagen for mange ukrainere, hvor der stadig er behov for behandling og pleje af dermatologiske patienter. Derfor har en række ukrainske dermatologer valgt at tilbyde gratis konsultationer, fortalte Pavel Chernyshov.

“Vi foretager både ansigt-til-ansigt-konsultationer, tager på hjemmebesøg i landsbyer, hvor det er muligt, og konsulterer patienter online. Vi ser flere patienter med forværringer af eksempelvis atopisk dermatitis, som kan være på grund af stress,” sagde han.

På trods af de mange udfordringer har den seneste måned dog budt på forbedringer, forklarede Pavel Chernyshov.

“Nogle afdelinger og klinikker er flyttet fra den østlige og centrale del af Ukraine til den vestlige del, og en del af dem og heriblandt også private kosmetologiske klinikker har genåbnet den sidste måned, der hvor det har været muligt, og tilbyder gratis behandlinger til patienter med sår og forbrændinger,” sagde han.

Blandt patienterne er også militærpersonale, der er såret eller eksempelvis har eller udvikler hudlidelser som akne, psoriasis eller herpes, der kan have alvorligere forværringer end normalt grundet stress.

Tilvænning til nye sundhedssystemer 

For de dermatologer, der er flygtet ud af landet, kan det tage tid at vænne sig til et nyt sundhedssystem, som fungerer anderledes. Det kan være et problem at fremskaffe sit ukrainske diplom for at bevise, at man er speciallæge, og så kan sproget også en være udfordring. Det samme gælder for patienterne, som også skal vænne sig til et nyt sundhedssystem i det nye land, de befinder sig i. 

“I Ukraine har mange patienter været vant til at kunne komme til en dermatolog samme dag eller dagen efter, men sådan er det ikke i mange andre lande, og det har været en stor udfordring for mange ukrainere,” sagde han.

EADV har oprettet et forum på sin platform, hvor ukrainske dermatologer kan modtage hjælp, og hvor andre europæiske dermatologer kan tilbyde deres assistance.

“Vi håber selvfølgelig på bedre perspektiver, og at krigen snart er slut, men vi ved, at hjælp fra europæiske foreninger som EADV er en vigtig opgave, og vi takker alle jer, som hjælper i aktiviteter for at hjælpe vores patienter og kolleger,” sagde Pavel Chernyshov.