Otezla kan have positive metaboliske og kardiovaskulære effekter
Psoriasis-midlet Otezla (apremilast) har muligvis positive effekter på metabolismen og hjerte-kar-systemet. Brug af lægemidlet var blandt andet forbundet med varigt vægttab hos en større andel af psoriasispatienter i et nyt ikke-randomiseret klinisk forsøg.
Patienter behandlet med Otezla oplevede også en vedblivende reduktion på fem til seks procent i subkutant og visceralt fedt samt et fald i niveauet af en række biomarkører relateret til kardiovaskulære sygdomme, rapporterer forskere i JAMA Dermatology.
Fundene er overraskende ifølge førsteforfatter og professor Joel M. Gelfand fra University of Pennsylvania Perelman School of Medicine i Philadelphia, USA.
"Undersøgelsens mest provokerende resultater er, at lægemidlet reducerede subkutant og visceralt fedt," siger han i en pressemeddelelse. "Dette forsøg var et proof-of-principle for bedre at forstå, hvilken indvirkning apremilast ville have på vaskulær sygdom."
Effekten af fedtreduktionen indtraf omkring fire måneder efter behandlingens opstart og var der stadig ved afslutningen af fase IV-forsøget efter 52 uger.
Studiet var sponseret af Celgene og Amgen, som markedsfører Otezla. Det inkluderede 70 deltagere med moderat til svær psoriasis, som modtog 30 mg apremilast to gange dagligt. Ud af disse gennemførte 60 patienter 16 ugers behandling, mens 39 blev behandlet i 52 uger.
Reduktioner i biomarkører
I studiet blev der særligt observeret en effekt på mængden af visceralt fedt, som er forbundet med sygdiomme såsom diabetes, hypertension, slagtilfælde og cancer.
Derudover fandt forskerne "potentielt gavnlige" reduktioner i niveauerne af interleukin-1b og fetuin-A og aminosyrerne valin, leucin og isoleucin. I uge 52 blev der observeret reduktioner i ferritin, kolesterol, samt keton-molekylerne ß-hydroxybutyrat 16 og acetone samt en stigning af proteinet apolipo A-1.
Der blev dog ikke fundet nogen ændring i graden af vaskulær inflammation i aorta i uge 16 eller uge 52 sammenlignet med baseline.
Større og kontrollerede studier er nødvendige for at afgøre, om apremilast er effektiv til at hjælpe psoriasispatienter med at tabe sig, da studiets begrænsning er den lille population, bemærker forfatterne.
Apremilast blev første gang godkendt af de amerikanske myndigheder i 2014 til behandling af plaque psoriasis og i 2015 af det europæiske lægemiddelagentur til samme indikation. Det nye forsøg er et af de første studier, som kæder behandlingen sammen med vægttab og kardiovaskulære effekter.