Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Mulig helt ny type behandling til inflammatoriske hudsygdomme

EADV: En hæmning af proteinet HSP90 med stoffet RGRN-305 viser tegn på at være en helt ny behandlingsmulighed for hudsygdomme som psoriasis og hidrosadenitis suppurativa. Det viser nyt dansk forskningsresultat, der onsdag blev præsenteret som late-breaking på EADV.

En hæmning af proteinet HSP90, der er med til at holde og sikre aktiviteten af en række klientproteiner i kroppen, har været undersøgt som mulig cancerbehandling i flere år. Men noget tyder på, at det også har en antiinflammatorisk virkning på inflammatoriske hudsygdomme som psoriasis og hidrosadenitis suppurativa. Det konkluderer et dobbeltblindet, randomiseret, placebokontrolleret klinisk forsøg, hvor danske forskere har undersøgt HSP90-hæmmerens, også kendt som stoffet RGRN-305, antiinflammatoriske virkning og sikkerhed til behandling af hudsygdommen hidrosadenitis suppurativa. Studiet er netop blevet præsenteret som late-breaking på dette års internationale dermatologiske kongres i Berlin, EADV (#abstract 6471).

“Konklusionen er, at HSP90-hæmningen med stoffet RGRN-305 kan være en helt ny måde at behandle HS på. Der har tidligere været forsøg på menneskeceller og dyr, men det her er det første randomiserede, dobbeltblindede, placebokontrollerede studie - et proof of concept-studie,” lyder det fra Hakim Ben Abdallah. Han er læge og ph.d-studerende ved Institut for Klinisk Medicin - Hud- og Kønssygdomme ved Aarhus Universitet samt førsteforfatter på studiet.

Kendt som behandling af cancer

Indgangsvinklen til at koble HSP90-hæmmeren sammen med inflammatoriske hudsygdomme kom netop på baggrund af studier til cancerbehandling. HSP90-hæmmere har i en årrække været undersøgt som en mulig cancerbehandling og banede sidste år vej til en godkendelse af behandling af gastrointestinal stromal tumor i Japan. Forskningen af HSP90-hæmmerens anti-inflammatoriske virkning inden for det dermatologiske felt er derimod helt ny.

“I et studie med stoffet RGRN-305’s virkning på cancer, var der en patient, der også havde psoriasis. Forskerne kunne observere, at patientens hud blev helt afglattet af stoffet, og på den baggrund lavede vi et andet open label studie med psoriasis, som også var proof of concept. Her kunne vi se, at der var nogle patienter, der responderede rigtig flot på HSP90-hæmmeren,” siger Hakim Ben Abdallah.

Studiet, som Hakim Ben Abdallah har præsenteret på EADV, har fokus på den kroniske og til tider meget smertefulde hudsygdom hidrosadenitis suppurativa. I studiet var 15 patienter inkluderet, hvoraf 10 patienter fik HSP90-hæmmeren, og fem patienter fik placebo. Inklusionskriterierne for studiet var moderat til svær grad af sygdommen, hvor patienterne havde mindst seks noduli eller abscesser på mindst to forskellige anatomiske områder.

Studiets primære endepunkt var HiSCR50 ved uge 16. 6 ud af 10 patienter opnåede HiSCR50 ved hjælp af stoffet RGRN-305, hvorimod kun 1 ud af 5 opnåede HiSCR50 i placebo-gruppen. Af andre endepunkter, som også er mål for behandlingseffekt, fandt forskerne også, at henholdsvis 5 og 3 patienter i RGRN-305-gruppen opnåede HiSCR75 og HiSCR90 i uge 16. Ingen i placebo-gruppen opnåede disse to endepunkter.

Forskerne fandt også forbedringer i andre målinger, herunder Hidradenitis Suppurativa Physician’s Global Assessment (HS-PGA) og International Hidradenitis Suppurativa Severity Score System (IHS4). Der var også en bedring i de endepunkter, som patienterne selv rapporterede om gennem spørgeskemaer. For eksempel var der en bedring af DLQI (Dermatology Life Quality Index) og i selvrapporterede smerter i uge 16 hos dem, der fik HSP90-hæmmeren.

Næste skridt i udviklingen er på vej

Noget tyder altså på, at HSP90-hæmmeren har en effekt på inflammatoriske hudsygdomme, men effekten skal ifølge Hakim Ben Abdallah først bekræftes i et større studie.

“Noget man skal holde sig for øje er, at det er et proof of concept-studie. Det var ikke designet til at vurdere statistisk signifikans. Det er noget, der skal bekræftes i et større studie med flere patienter,” siger Hakim Ben Abdallah og tilføjer:

“Vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, at det virker mod psoriasis eller hidrosadenitis suppurativa. Men vi kan se, at det tyder på, at der er et potentiale for RGRN-305’s virkning på de her sygdomme, fordi der er nogle patienter, der har haft en rigtig flot behandlingseffekt af det.”

I en pressemeddelelse er det netop kommet frem, at det danske biotekselskab MC2 Therapeutics fortsætter undersøgelsen af HSP90-hæmmerens behandlingsmæssige potentiale af hidrosadenitis suppurativa og andre indikationer.

EADV