Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Ikke-melanom hudkræft (NMSC) koster flere menneskeliv end melanom på verdensplan

Der er markant kontrast mellem forekomst og dødelighed af hudkræft, viser et nyt globalt studie præsenteret på EADV.

Opmærksomhed på risikogrupper og tidlig intervention er blandt de vigtigste nøglefaktorer for bedre overlevelsesrater af hudkræft. Det er konklusionen på en global undersøgelse, der er udført af franske forskere og baseret på data fra WHO's Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC). Resultaterne blev præsenteret på EADV i Berlin og afslører blandt andet store regionale forskelle i forekomst og mortalitet (abstract #4345).

Studiet viser også, at incidensen af non-melanom hudkræft (NMSC) er omkring fem gange større end melanom, men kræver omtrent lige så mange dødsfald. Det afspejler den væsentligt lavere risiko for at dø af non-melanom hudkræft i forhold til melanom. Men forskerne bag studiet peger samtidig på, at der er et stort mørketal, hvad angår NMSC, og at den sande effekt af sygdommen i virkeligheden er endnu højere.

"Selvom ikke-melanom hudkræft er mindre fatalt end modermærkekræft, er forekomsten markant højere. Den signifikant højere incidens af ikke-melanom hudkræft har derfor en meget større effekt,” siger en af forskerne bag studiet, den franske professor Thierry Passeron fra Université Côte d’Azur i Nice i en pressemeddelelse.

Afrikanere er ikke immune

I 2020 blev halvanden million nye tilfælde af hudkræft diagnosticeret globalt, og sygdommen førte til omkring 120.000 dødsfald. Europa havde størstedelen af byrden med en forekomst på 68 pr. 100.000 indbyggere og en dødelighed i forhold til incidens på 0,077. Disse tal står i kontrast til Afrika, hvor forekomsten er over 20 gange mindre (2,5 pr. 100.000 indbyggere), hvorimod dødeligheden i forhold til incidens er fire gange højere (0,331).

Risikofaktorer for melanom inkluderer ifølge undersøgelsen lys hud (relativ risiko [RR]: 10), alder (RR: 5) og albinisme (RR: 2000). Således viste kortlægningen en højere forekomst af hudkræft i lande med ældre og lysere befolkninger som USA, Tyskland og UK. Men studiet viser også, at afrikanere ikke er immune over for kræftformen, idet der blev registreret 11.281 dødsfald på grund af ikke-melanom hudkræft på kontinentet.

Høj tæthed af dermatologer

Dødelighed er derimod ikke umiddelbart knyttet til forekomsten af dermatologer. Studiet viser, at der er en bemærkelsesværdig variation i dermatologtætheden blandt 59 lande - fra 0,33 per 100.000 indbyggere i Pakistan til 15,15 i Grækenland - men trods en høj tæthed af dermatologer i eksempelvis Japan er dødelighedsraten omtrent fem gange højere end i Australien, hvor der til gengæld er tre gange færre hudlæger til rådighed for indbyggerne.

Når lande som Australien, UK og Canada bevarer lave rater trods færre dermatologer, skyldes det derfor sandsynligvis en anderledes tilgang til håndtering af hudkræft, for eksempel en større involvering af praktiserende læger. Studiet pointerer dermed behovet for øget opmærksomhed omkring melanom, tidlig adgang til sundhedsydelser, oplysning om solbeskyttelse og fokus på særligt sårbare befolkningsgrupper.