Fiskeolie til visse gravide kan forebygge atopisk dermatitis hos deres børn
Kvinder med den udbredte genotype COX1 TT kan ved hjælp af fiskeolietilskud i graviditeten markant reducere risikoen for, at barnet udvikler atopisk dermatitis i den tidlige barndom.
Atopisk dermatitis (AD) er meget udbredt og samtidig svær at behandle. Derfor kan forebyggelse med fiskeolietilskud i graviditeten være en langt nemmere og billigere måde at reducere forekomsten af eksemsygdommen, der typisk debuterer i barnets første leveår.
Sådan lyder det fra Liang Chen, der er ph.d-studerende ved Københavns Universitets forskningsenhed, COPSAC (Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood) og førsteforfatter til studiet, der er seneste skud på stammen af forskningsresultater fra COPSAC2010-kohorten, der har fulgt 736 gravide og deres 700 børn siden 2011.
”Vores fund tyder på, at en personlig forebyggelsesstrategi kan være yderst effektiv. Ved at genotypificere gravide kvinder tidligt i graviditeten og give fiskeolietilskud specifikt til dem med COX1 TT-genotypen, kan vi effektivt reducere risikoen for AD,” siger han om resultaterne, der netop er udgivet i JAMA Dermatology.
Særlig genotype har gavn af fiskeolie
Studiet blev lavet på baggrund af et tidligere COPSAC-studie, der undersøgte sammenhængen mellem fiskeolietilskud og forekomsten af blandt andet astma. I det randomiserede studie fik omkring halvdelen af de deltagende gravide tilskud af fiskeolie, mens den anden halvdel fik placebo med olivenolie. Tilskuddene skulle tages frem til en uge efter fødslen. Resultaterne viste, at børn under et år, hvis mødre havde taget fiskeolie i graviditeten, havde lavere niveauer af tromboxantypen TXA2, som er asscocieret med udviklingen af AD.
Det nye studie om risikoen for at udvikle AD er baseret på en ny analyse af samme forsøg, hvor forskerne denne gang kiggede på, hvilken af de tre typer af COX1-genotypen, mødrene havde, og sammenholdt resultatet med, om deres børn udviklede AD inden for de første ti år efter fødslen.
Resultaterne viste, at børn født af mødre med TT-genotypen, som samtidig havde fået fiskeolietilskud, havde reduceret risikoen for at udvikle AD med 30 procent sammenlignet med placebo-gruppen. Derimod havde børn af mødre med CT-genotypen ingen ændret risiko for at udvikle AD, mens dem, hvis mødre havde CC-genotypen, havde en øget risiko for at udvikle AD.
På den baggrund konkluderer forfatterne, at fiskeolietilskud i graviditeten er associeret med varierende risici for, at barnet udvikler AD, og at studiet dermed kan danne baggrund for at forebygge AD gennem fiskeolietilskud til gravide med genotypen TT. Det er den genotype, som mere end halvdelen af den danske befolkning har.
Danmark topper med høj forekomst af AD
AD er en af de hyppigste hudsygdomme blandt danske børn; det rammer op mod 20 procent, hvilket er et tal, der er steget kraftigt de seneste 50 år. Det giver ifølge Global Report on Atopic Dermatitis 2022 Danmark en kedelig femteplads på listen over lande med de højeste forekomster af AD. Halvdelen af alle børn med AD udvikler sygdommen allerede, inden de er fyldt 1 år, og 90 procent får sygdommen, inden de når skolealderen.
Da AD samtidig er en kronisk sygdom, er det derfor glædeligt, at studiets resultater peger på en mulig løsning på, hvordan vi potentielt kan få forekomsten længere ned, siger Liang Chen.
”WHO anbefaler allerede, at gravide kvinder tager kosttilskud som folinsyre, jern og D-vitamin. Det er derfor værd at undersøge tilsætningen af EPA og DHA, som findes i fiskeolie, på grund af deres kendte anti-inflammatoriske egenskaber. Vores tidligere resultater tyder på, at de potentielt kan reducere risikoen for astma, hvilket fremhæver deres potentielt forebyggende fordele i graviditeten,” siger han.
Ifølge Liang Chen er studiet det første af sin art i verden, og det vil derfor kræve flere studier med andre befolkningspopulationer, hvis resultaterne skal kunne bruges i klinisk praksis i andre lande.
COPSAC
COPSAC – Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood - er en klinisk forskningsenhed for pædiatrisk astmaforskning, som har til formål at udvikle evidensbaserede forebyggende tiltag.
Det gør de gennem prospektive kliniske fødselskohortestudier, hvoraf to – COPSAC2000 og COPSAC2010 – i øjeblikket følges i forskningsenheden, som hører under Københavns Universitet.