Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Allergi overfor cannabis skal imødegås ved rekombinant produktion af allergen

AAAAI: Et studie ved weekendens AAAAI-konference har karakteriseret de allergiske reaktioner på cannabisplantens mest betydende allergen, mens et andet studie har produceret allergenet rekombinant i E. coli og udviklet et ELISA assay til at detektere det.

Det amerikanske firma Indoor Biotechnologies, som udvikler systemer til påvisning af allergener indenfor både forskning og industri, står bag begge studier.

Proteinet Cannabis Sativa Allergen (Can s 3) er en uspecifik lipidtransporter, der tidligere er vurderet til at være cannabisplantens mest betydende allergen. Forskerne bag det ene studie isolerede genet, som koder for dette protein, og udtrykte det i E. coli. Det rekombinante Can s 3-protein blev derefter oprenset til >99 procent renhed og brugt til at immunisere kaniner.

Polyklonale antistoffer blev oprenset fra dyrene og brugt til at udvikle et sandwich-ELISA-assay med en kvantitativ detektionsgrænse på 0,49 ng/ml. Assayet havde en vis krydsreaktion med et oprenset allergen fra hvede (Tri a 14), men i praksis var der ingen positiv reaktion overfor hvedeholdige fødevarer.

I det andet studie brugte forskerne dette assay til at påvise, at serum fra 63 procent af patienter med allergi overfor cannabis indeholdt IgE-antistoffer mod Can s 3. Det er første gang, man i praksis har påvist, at Can s 3 er et relevant antigen i forbindelse med cannabisallergi.

Flere og flere lande legaliserer cannabis til både medicinsk og lystbetonet brug, hvilket bringer et stigende antal mennesker i kontakt med dele fra planten. Udover Can s 3 menes mindst ti andre proteiner at være potentielle antigener.

Den nye ELISA-test for Can s 3 fra Indoor Biotechnologies samt muligheden for at producere store mængder af det rekombinante allergen vil bidrage til, at man fremover effektivt kan diagnosticere cannabisallergi, overvåge befolkningens eksponering overfor cannabis og udvikle nye terapeutiske produkter til gavn for patienter, der er allergiske overfor cannabis.