Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin


Foto: University of Bath

Nyudviklet hudplaster måler blodsukkeret nøjagtigt

Et nyudviklet hudplaster kan måle blodsukkeret hvert 10.-15. minutter og spare diabetes-patienter for fingerpriktest.

Plasteret er udviklet på University of Bath, hvor forskere har testet det med positive resultater på både grise- og menneskehud.

Hudplasteret består af miniature sensorer, der bruger elektriske strømme til at "trække" glukose fra væske, der udskilles fra celler på hårsækkene.

Den eksisterende form for kontrol, med flere daglige glukosemålinger, kan være en byrde for mennesker med diabetes, hvor frygt for smerter og nåle, omkostningerne ved blodprøvestrips og ulejligheden ved selvovervågningsprocessen vanskeliggør en god blodglukosekontrol.

Derfor har forskere i årevis forsøgt at finde en ikke-invasiv metode til overvågning af blodglukose.

"Det nærmeste, der er opnået, har enten krævet mindst en enkeltpunktskalibrering med et klassisk fingerprik, eller implantationen af ​​en forkalibreret sensor via en enkelt nålindsætning," bemærker professor Richard Guy fra universitetets Department of Pharmacy & Pharmacology.

Han er medforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Nanotechnology.

Det nye hudplaster, der er skabt af Guy og hans universitetskollegaer, har dog potentiale til at ændre ​​glukoseovervågning.

Hudplastret samler glukosen i små "reservoirer" og måler niveauet hver 10-15 minutter. Håbet er, at det vil kunne sende glukoseaflæsninger til en brugers smartphone eller smartwatch og lade dem vide, når de har brug for medicin.

Det er vigtigt, at plasteret ikke gennemborer huden. Desuden gør dets evne til at måle glukose fra et lille område på hårsækkene det meget præcist, så det er ikke nødvendigt at bekræfte aflæsningerne via blodprøveudtagning.

Forskerne har bekræftede hudplastrets nøjagtighed ved at teste det på grisehud. De fandt, at det var i stand til at spore glukoseniveauer i områder set hos mennesker med diabetes og med høj nøjagtighed.

Yderligere undersøgelser på raske - menneskelige - deltagere fandt, at plastret nøjagtigt kunne spore glukoseniveauer over en periode på seks timer.

Holdet håber at forlænge glukoseovervågningsperioden til 24 timer, samt øge antallet af sensorer for at øge nøjagtigheden yderligere.

Med sådanne ændringer mener forskerne, at deres hudplaster kan give en tiltrængt, ikke-invasiv glukoseovervågningsteknik til mennesker med diabetes.