Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

”I de helende processer har de (mesenkymale stamceller, red.) brug for arbejdsro, og de har derfor – som nogle af de få celletyper – licens til at dæmpe immunsystemet. Vi håber, at disse egenskaber kan udnyttes til at reducere sygdomsaktiviteten ved colitis ulcerosa og andre immunbetingede betændelsessygdomme,” siger Bjarne Møller.

Første danske patienter med blødende tyktarmsbetændelse behandles med stamceller

Aarhus Universitetshospital er som del af et nyt pilotstudie gået i gang med at behandle de første patienter med blødende tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa) med stamceller, som injiceres direkte i tarmslimhinden.

Den eksperimentale behandling foregår med mesenkymale stamceller (MSC), som oprenses fra fedtvæv hos raske mennesker og dyrkes i særlige renrums-laboratorier. Stamcellerne har evnen til at udvikle sig til forskellige typer af celler og bidrager på den måde også til heling efter beskadigelse af mange forskellige typer af væv. 

”I de helende processer har de brug for arbejdsro, og de har derfor – som nogle af de få celletyper – licens til at dæmpe immunsystemet. Vi håber, at disse egenskaber kan udnyttes til at reducere sygdomsaktiviteten ved colitis ulcerosa og andre immunbetingede betændelsessygdomme,” siger cheflæge ved Blodbank og Immunologi og leder af Center for gen- og celleterapi ved Aarhus Universitetshospital Bjarne Møller.

Pilotstudiet er primært designet til at vise, at det er sikkert at behandle patienterne med stamceller og til at finde den dosis, der virker bedst. I studiet starter lægerne på Aarhus Universitetshospital af forsigtighedshensyn med at dosere nogle få millioner stamceller og øger gradvist antallet af injicerede celler til 10 gange så mange.

Forskerne forventer at kunne se en effekt af behandlingen ved kikkertundersøgelse af endetarmen få uger efter injektionen. Derudover tages der vævsprøver, der kan bekræfte at stamcellerne reducerer betændelsesaktiviteten i slimhinden.

Hvis pilotstudiet viser gunstige resultater, er planen at gennemføre et større studie, der mere detaljeret skal undersøge effekten og virkningsmekanismerne. Håbet er, at stamcellebehandlingen vil kunne hjælpe patienter, der har mindre gavn af den sædvanlige medicinske behandling

Forskningsprojektet er finansieret af Innovationsfonden, der har støttet etableringen af CGCT og af AUH’s særlige udviklingspulje til præcisionsbehandling.

Celleterapi er et område i hastig udvikling med potentiale til at revolutionere behandlingen af ​​mange sygdomme. Der er dog stadig betydelige udfordringer at overvinde, før celleterapi kan anvendes bredt i klinisk praksis. En af de største udfordringer er at producere ​​cellerne omkostningseffektivt og kontrolleret. Mesenkymale stamceller har fundet anvendelse inden for regenerativ medicin og immunmodulering, og flere kliniske forsøg er allerede igangsat eller planlagt på AUH inden for blandt andet degenerative sygdomme, diabetisk fodsår samt undersøgelser af, om stamceller kan forhindre afstødning efter organtransplantation.