Regeringens nærhospitaler bliver kulissebyer

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nye lægemidler vælter frem mod atopisk eksem

Hvis bare en lille del af de behandlinger, der i dag er til afprøvning i fase I, II og III-studier ender som godkendte lægemidler, vil behandlingsparadigmet for atopisk eksem se helt anderledes ud om fem til ti år. 

Pipelinen med nye monoklonale antistoffer og -hæmmere mod atopisk eksem er omfattende og udgangspunkt for professor Alan Irvine præsentation ag det aktuelle og nært forestående behandlingslandskab inden for AD ved seminaret "Interdisciplinary Type 2 Symposium 2021" tidligere i november.

Med en oversigt, der viste, at ti stoffer i øjeblikket er til afprøvning i fase III, 24 stoffer i fase II og otte i fase I understregede Alan Irvine, professor ved Trinity College, Dublin, og konsulterende dermatolog ved børneafdelingen på St. James Hospital, at præsentationen ikke kunne dække mere end den nære fremtid, fordi udviklingen i øjeblikket går så stærkt, at det er umuligt at tegne et langtidsperspektiv på området.  

JAK-hæmmere godkendt

Alan Irvine refererede i sin præsentation til en undersøgelse, der viser, at de monoklonale antistoffer fortsat er foretrukket blandt de nye behandlinger, men at JAK-hæmmerne nærmer sig deres popularitet, og en fordel ved begge typer af de nye behandlinger er, at de bedre dokumenterede end de traditionelle immunsupprimerende behandlinger til atopisk eksem, sagde han. 

“Traditionelle AD-behandlinger som blandt andet methotrexat og har ændret og forbedret livet for mange patienter, men evidensbasen for de stoffer er meget lille, og der er et behov for vedvarende monitorering.”

Foreløbig er tre af de højeffektive JAK-hæmmere enten godkendt af EMA eller på vej til at blive det, og de har hævet forventningerne til, hvad man kan forvente sig af AD-behandling, men er stadig så nye, at vi endnu ikke kender deres værdi, fortalte Alan Irvine.  

“Blandt andet upadacitinib har vist sig højeffektiv i studier, og sætter måske en ny barre for behandlingseffekt, men sikkerhed er selvfølgelig den anden side af mønten og der er behov for langt mere forskning i sikkerhedsprofilen, før vi kan sige, hvor i behandlingsparadigmet disse lægemidler vil passe ind,” sagde Alan Irvine.  

JAK-hæmmernes biologi er ekstremt kompleks. De udtrykkes på multiple celler og multiple receptorer for intracellulær signalering, hvorfra de signalerer til multiple cytokiner, og ingen af de tre behandlinger, der foreløbig er på vej på markedet til AD er komplet specifikke, fortalte han. 

“Hvis man får en høj nok dose, begynder man også at hæmme andre JAK-molekyler,” siger Alan Irvine. 

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter