Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Offentlig teknologi spænder ben for arbejdet med tilskudsændringer

Ændringer i tilskud til medicin mod astma og KOL er ikke bare en udfordring for Fru Hansen og Hr. Petersen. Også de praktiserende læger, speciallæger og apotekerne bliver berørt i deres daglige arbejde af ændringerne.

For en del af de 215.000 patienter, der skal have revurderet deres behandling, skal også have nye recepter, som er gældende efter den 19. november – en udfordring, som besværes yderligere af et datasystem, der ikke understøtter tilskudsændringen.

Præcist hvor mange af de - ifølge Lægemiddelstyrelsen - 215.000 patienter med astma og KOL, som skal have udskrevet en ny recept, der er gældende efter den 19. november, tør ingen af de involverede parter spå om.

Men hvis en patient skal fortsætte med et givent præparat, der for nuværende ikke er klausuleret, men som ændrer tilskudsstatus efter den 19. november, kræver det en ny recept. Og den kan lægerne ikke udskrive før tilskudsændringerne er trådt i kraft – på trods af, at de er blevet opfordret til at revurdere deres patienters behandling, siden Lægemiddelstyrelsen den 18. Juni offentliggjorde tilskudsændringerne. 

Patienterne bliver taberne

Årsagen til at lægerne ikke kan udskrive nye recepter på forhånd, er teknisk og kan findes i datasystemet, hvori recepterne udskrives. Det er sådan, at et lægemiddel i gruppen af præparater med klausuleret tilskud, automatisk får en afkrydsningsboks til at dukke op på lægens skærm, når denne medicin ordineres til en patient. Har præparatet derimod ingen klausul, dukker boksen ganske enkelt ikke op i systemet – heller ikke selv om medicinen ændrer tilskudsstatus om få måneder.

På apotekerne oplever man - ifølge tilskudskonsulent i Apotekerforeningen, Gitte Hessner, - allerede nu kunder med astma og KOL, der er bekymrede for, hvad der skal ske i forhold til deres fremtidige behandling. Og blandt andet det får Hessner til at forvente, at den tekniske udfordring vil resultere i, at der ganske enkelt ikke er tid nok for sundhedspersonalet til at udskrive patienternes nye recepter i tide – og det er, som Gitte Hessner ser det, en stor udfordring for denne patientgruppe.

”Det er den problematik, vi har påpeget overfor Lægemiddelstyrelsen i alle fire høringssvar. Patienterne kommer i klemme, fordi de ikke kan få nye recepter, før ordningen er trådt i kraft,” forklarer Gitte Hessner og fortsætter:

”Det er rigtigt svært at være i god tid. Og selv om Lægemiddelstyrelsen siger, at man sagtens kan se patienterne på forhånd, hvad hjælper det så, når speciallægerne ikke kan udskrive de nye recepter.”

Hessner frygter, at der vil komme en ophobning af kunder på apotekerne lige efter tilskudsændringerne er trådt i kraft - patienter som ikke kan få udleveret deres vanlige medicin, med det tilskud de plejer at få. 

Teknikken er ikke parat til ændringerne

Hos Lægemiddelstyrelsen er man opmærksom på problematikken, men har ingen løsning, der kan gøre udfordringen mindre. Kim Helleberg Madsen har i et svar til bestyrelsen i Danske Lungelægers Organisation forklaret, at Lægemiddelstyrelsen er klar over, at den manglende mulighed for at markere tilskudsboksen på lægens skærm giver lægerne nogle udfordringer.

Men det er ikke eneste sted, udfordringerne hober sig op. 

Ifølge tilskudskonsulenten kan den manglende tekniske opbakning af tilskudsændringen betyde, at apotekerne kommer til at opleve kunder, som bliver overraskede over, at de ikke kan få deres medicin udleveret til normal pris. Det vil afstedkomme en lang række opringninger til de praktiserende læger og speciallægerne, frygter Gitte Hessner.

”Det er en uheldig situation, men vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dem, der har behov for det, for at ændringen ikke skal være til gene for borgerne,” siger Gitte Hessner.

På spørgsmålet om man ville kunne løse problematikken fra central side, ved eksempelvis at markere præparaterne, der ændrer tilskudsstatus den 19. november, bagom systemet, svarer hun:

”Jeg tror umiddelbart, at vi så vil kunne ekspedere recepterne med korrekt tilskud, og det vil da bestemt være værd at kigge nærmere på, for det vil uden tvivl være en stor fordel for patienterne,” svarer Hessner, der dog ikke forventer, at der kommer en teknisk løsning inden den 19. november, hvor tilskudsændringerne træder i kraft.