”Det etablerer et udgangspunkt for tale om KOL på tværs af lande, ligesom man har mulighed for et se et givent lands placering blandt de inkluderede lande,” siger Anders Løkke.
Dansk KOL-ekspert ser store fordele ved nyt indeks
Det internationale COPD (KOL) Indeks, som for nyligt blev præsenteret, vækker begejstring hos en dansk KOL-ekspert, som ser stort potentiale i det nye tiltag.
”Jeg synes, at COPD Index er en utrolig god idé,” lyder det fra Anders Løkke, lungemediciner, dr. med. og overlæge på Medicinsk Afdeling på Vejle Sygehus, Sygehus Lillebælt samt professor ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU.
Ifølge KOL-eksperten er den store fordel ved det internationale KOL-indeks, at det på bedste vis gør ting målbare på tværs af forskellige lande og forhold.
”Det etablerer et udgangspunkt for tale om KOL på tværs af lande, ligesom man har mulighed for et se et givent lands placering blandt de inkluderede lande,” siger professoren og henviser til, at det i princippet fungerer på samme måde som Gini-koefficient, der kan anvendes til at sammenligne økonomisk ulighed på tværs af lande – også selv om landene i udgangspunktet er vidt forskellige. Indekset er dog ikke helt uden problemer:
”I Gini-koefficienten kan der godt være en meget lille økonomisk ulighed i et givent land, selv om alle indbyggerne er fattige. På samme måde kan der være stor økonomisk ulighed mellem indbyggerne i et givent land, selv om de alle i princippet er rige. Det skyldes, at Gini-koefficienten måler forskelle og ikke specifik økonomi,” pointerer Anders Løkke og fortsætter:
”Det forholder sig på samme måde med det internationale COPD Index. Selv om udgangspunktet er forskelligt mellem landene, er anvendelsen af KOL-indekset en måde, hvorpå man alligevel meningsfyldt kan måle, hvordan vi klarer os i forhold til andre lande. For ofte har udfordringen med sammenligninger været, at man har forskellige sundhedsvæsener, og dermed ikke har kunnet holde kvaliteten af behandling og bekæmpelse af KOL op mod andre lande. Men det kan vi nu. Med KOL-indekset kan vi se, hvor Danmark ligger placeret i forhold til andre lande – også selv om det kan gøre rigtig ondt på selvforståelsen at ligge under lande som Brasilien og Saudi Arabien, som vi gør i indekset.”
Danmark på en 22. plads
Anders Løkke hæfter sig især ved landenes samlede score.
”Landene scorer fra 48,9 til 71,5 på Overall Performance, med Indien som det lavest placerede land og Australien som det højest placerede, så landene er klumpet sammen inden for de samme 20 til 25 procent. Derfor kan man godt tillade sig at sige, at det heller ikke går supergodt i de lande, der ligger højest i rapporten,” siger Anders Løkke. Han pointerer, at der endnu ikke er lande med fra det afrikanske kontinent, samt at der er relativt få lande fra Asien med i rapporten – lande, som formentlig ville opnå en noget ringere score og ligge temmelig lavt i rapporten.
”Samtidig kan vi se, at mens Danmark på en 22. plads scorer 62,8 procent på Overall Performance, så er Brasilien placeret over os med 63,6 procent, mens New Zealand ligger umiddelbart under os med 62,3 procent. Vi taler med andre ord om forskelle i promiller og ikke i hele procenter,” siger Anders Løkke, som er begejstret over indeksets potentiale til at måle, om der er politisk fokus på lungesygdommen, og på hvorvidt man har sat specifikke mål og agendaer.
Strategier skal føres ud i livet
”Indekset måler også på, om diverse mål og dagsordener resulterer i, at sådanne også når helt ud til slutbrugeren,” siger Anders Løkke og forklarer, at et land som Kina scorer meget højt i kategorien Policy Context, fordi man i Kina er meget grundig i beskrivelsen af, hvordan KOL skal håndteres og efter hvilke regler.
”Men selv om kineserne ligger højt i denne kategori, har det ikke udmøntet sig i, at der sker en masse godt for patienterne – så i princippet kan man skrive hvad som helst på papiret. Men sådanne ting bliver anfægtet i indekset, og det – synes jeg – er enormt godt, sådan at det ikke alene er nok at have en strategi, man skal også sørge for at føre den ud af livet, før man kan score højt i alle kategorierne,” siger Anders Løkke, som overordnet ser på det nye dataredskab med optimisme og glæder sig til næste udgave, hvor han gerne ser lidt flere lande – også fra Asien og Afrika – i rapportens spalter.