Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

AI-analyse kan forudsige opblussen af KOL en uge i forvejen

Forskere har anvendt kunstig intelligens til at analysere urinprøver fra patienter med KOL for at forudsige, hvornår deres sygdom vil blusse op.

Urinanalyser lavet med hjælp fra kunstig intelligens (AI) kan med en uges varsel forudsige, om en patient med KOL er ved at få en sygdomsforværring, viser et nyt britisk forskningsprojektet. Studiet vil kunne muliggøre tidlige tiltag, såsom at justere patientens behandling for at minimere eller endda forhindre en eksacerbation.

Forskningen blev ledet af professor Chris Brightling fra University of Leicester, der er en del at The National Institute for Health and Social Care Leicester Biomedical Research Centre. I en pressemeddelelse fra University of Leicester siger Chris Brightling:

Chris Brightling

”KOL-forværringer opstår, når en person med KOL bliver meget syg og har brug for yderligere behandling enten i hjemmet eller på hospitalet. De nuværende behandlinger er reaktive og håndterer alvorlig sygdom. Det ville være bedre, hvis vi kunne forudsige en forværring, før den sker, og dermed tilpasse behandlingen for enten at forhindre eksacerbationen eller mindske dens effekt på patientens helbred. Vi ønskede at udvikle en prognostisk test, der fungerer som et varsel om en kommende opblussen.”

Forskerne startede med at analysere urinprøver fra en gruppe på 55 personer med KOL og undersøgte ændringer i urinens sammensætning, der gik forud for en forværring af patienternes symptomer. Det hjalp forskerne med at identificere et sæt biomarkører – nemlig molekyler der havde en tendens til at ændre sig, når KOL forværres.

Herefter udviklede forskerne en urintest i samarbejde med Global Access Diagnostics, Bedford, England. Testen måler niveauet af fem af biomarkørerne og fungerer på samme måde som en COVID-19 kviktest.

Derefter blev 105 KOL-patienter fra Glenfield Hospital i Leicester og Prince Philip Hospital i Llanelli, England bedt om dagligt at teste deres urin i seks måneder og sende resultaterne til forskerne via deres mobiltelefoner.

Ved hjælp af AI holdt forskerne øje med ændringer i biomarkørernes niveauer, og ud fra disse forudsagde forskerne, hvornår patienterne ville opleve en opblussen af deres KOL-symptomer.

Resultaterne viste, at AI-analysen præcist kunne forudsige en opblussen omkring syv dage, før symptomerne opstod.

Professor Apostolos Bossios fra Karolinska Institutet og Karolinska Universitetshospital i Stockholm har ikke har været en del af forskningen, men han finder de engelske forskningsresultater lovende. I pressemeddelelsen udtaler han:

”KOL er en almindelig og alvorlig tilstand. Der findes ingen kur mod KOL, så monitorering og behandling er afgørende for at hjælpe patienter med at klare deres daglige aktiviteter. Når KOL-symptomer blusser op, kan det føre til permanent forværring. Derfor bør vi gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre eller minimere opblussen. Denne forskning er lovende, fordi den antyder, at vi kan bruge AI-analyse af urinprøver til at forudsige en opblussen, før den starter. Hvis det viser sig succesfuldt på længere sigt, kan denne test sikre, at patienter får den behandling og pleje, de har brug for, hurtigt nok til at reducere opblussen af symptomer."