Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Styrket bevis for forbindelse mellem tarmbakterier og hjerneaktivitet

Forskere fra University of California Los Angeles styrker beviserne for, at der er en sammenhæng mellem tarmens mikroflora og emotionelle og adfærdsmæssige reaktioner hos raske personer.

Der er en forbindelse mellem tarmens mikroflora og emotionel hjerneaktivitet. Det viser forskere ved University of California Los Angeles (UCLA). Studiet er offentliggjort i det amerikanske videnskabelige tidsskrift Psychosomatic Medicine.

Selv om det videnskabelige bevis for, hvad forbindelsen præcist består i fortsat er ukendt, tyder mere og mere altså på, at forbindelsen findes. Når man har sommerfugle i maven ved en forelskelse eller mavepine før en eksamen, er mavefornemmelsen altså reel. 

Tidligere studier på dyr indikerer, at tarmens mikroflora kan påvirke både adfærd og følelser. I dette studie deltog 40 raske kvinder, der fik målt deres hjernestruktur og hjerneaktivitet, mens de fik vist nogle billeder. Og forskerne fandt ud af, at kvinderne reagerede forskelligt afhængigt af deres tarmes bakterieprofil.

Forskerne er dog ikke sikre på, om bakterierne i tarmen påvirkede hjernens udvikling og aktivitet ved at blive udsat for følelsesladet og ubehageligt indhold – eller om det var omvendt. Eller om noget helt andet påvirkede.

Ifølge forskerne bekræfter deres resultater, at hjernen kan interagere med tarmens mikroflora hos raske mennesker, men gør opmærksom på, at resultaterne er associative og ikke viser en årsagssammenhæng. Der skal derfor udføres studier i større målestok, understreger forskerne.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift