Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Visse diabetesmidler kan øge risikoen for IBD

Diabetesmedicin i form af DDP-4-hæmmere er forbundet med en øget risiko for inflammatorisk tarmsygdom, der bl.a. forårsager mavesmerter og oppustethed.

Det viser en ny canadisk undersøgelse, hvor forskere fra McGill University har analyseret data fra Storbritanniens kliniske praksisforskningsdatabase for 141.170 patienter over 18 år, der blev behandlet med antidiabetika mellem 2007 og 2016.

Dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4) hæmmere er en relativt ny type diabetesbehandling, der sænker højt blodsukkerniveau. De er normalt ordineret til personer med type 2-diabetes, som ikke har reageret godt på andre stoffer.

Medicinen fungerer ved at blokere DPP-4 enzymet, der er involveret i kroppens inflammatoriske respons og regulerer tarmhormoner. Nogle data tyder på, at lavere serumniveauer af DPP-4 enzym kan være forbundet med øget sygdomsaktivitet hos patienter med inflammatorisk tarmsygdom, men hidtil har ingen undersøgt virkningen af ​​at hæmme dette enzym hos patienter med f.eks. Crohns eller colitis.

I analysen blev patienter, der oprindeligt blev behandlet med insulin eller med en historie med inflammatorisk tarmsygdom eller lignende tilstande udelukket.

Deltagerne blev overvåget i gennemsnitligt tre og et halvt år, i løbet af hvilket tidsrum der blev registreret 208 nye tilfælde af inflammatorisk tarmsygdom (en incidensrate på 37,7 pr. 100.000 personår).

Samlet set var anvendelsen af ​​DPP-4-hæmmere forbundet med en 75 procent øget risiko for inflammatorisk tarmsygdom (53,4 tilfælde pr. 100.000 år) sammenlignet med anvendelse af andre antidiabetika (34,5 tilfælde pr. 100.000 år).

Denne associering steg gradvist med længere varighed af DPP-4 hæmmerbrug og nåede en peak efter tre til fire år og faldt efter mere end fire års brug.

Forskerne understreger, at den absolutte risiko er lav - og at deres resultater skal replikeres - men siger, at "læger bør være opmærksomme på denne mulige sammenhæng."

Forskerne erkender, at undersøgelsen har flere begrænsninger - blandt andet at den ikke har inkluderet medicinmængder.

"Selvom vores resultater skal replikeres, bør læger være opmærksomme på denne mulige association og måske afholde sig fra at ordinere DPP-4 hæmmere til personer med høj risiko, som patienter med en familiehistorie for sygdommen eller med kendte autoimmune tilstande," konkluderer de i deres artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet BMJ.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift