Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Entyvio-kombination hjælper colitis-patienter til at undgå kolektomi

Mere end to tredjedele af patienter med akut alvorlig colitis ulcerosa, fulminant colitis, levede i et år uden at få fjernet tarmen efter behandling med en calcineurinhæmmer i kombination med Entyvio.

Det viser en ny undersøgelse fra universitetet i Bordeaux, hvor forskere har undersøgt risikoen for at få fjernet tyktarmen hos 39 patienter med steroid refraktær colitis ulcerosa.

Selvom Entyvio (vedolizumab) bruges til at behandle patienter med colitis ulcerosa, kan det tage helt op til 14 dage at nå den fulde virkning, forklarer forskerne, der derfor ønskede at teste midlet i kombination med en calcineurinhæmmer - som cyclosporin eller tacrolimus - til behandling af patienter med fulminant kolitis.

"Vedolizumab er aldrig blevet undersøgt i forbindelse med akut alvorlig colitis ulcerosa, hvor der er behov for hurtig effekt," siger forskerne, der blev anført af dr. David Laharie ved universtitets afdeling for gastroenterologi og hepatologi.

"Derfor kan en strategi, der kombinerer en calcineurinhæmmer (cyclosporin eller tacrolimus) som en induktionsterapi med vedolizumab som vedligeholdelsesterapi, være en attraktiv tilgang til colitis-patienter, hvor behandligen thiopuriner og anti-TNF er mislykket eller som har kontraindikation for disse midler.”

Forskerne gennemgik data fra 39 patienter med aktiv steroid-refraktær colitis ulcerosa (31 med aktiv alvorlig colitis; 36 også med mislykket anti-TNF-behandling) taget fra 12 henvisningscentre i Frankrig. Hver patient havde modtaget en calcineurinhæmmer som induktionsterapi og vedolizumab under vedligeholdelse. Resultaterne for undersøgelsen var overlevelse uden kolektomi og overlevelse uden vedolizumab seponering samt sikkerhed.

Efter en median opfølgningsperiode på 11 måneder havde 11 patienter gennemgået en kolektomi (28 procent), hvoraf seks fik en tidlig operation før uge 14. Efter 12 måneder overlevede 68 procent af patienterne uden kolectomi (95 procent CI , 53 procent -84 procent) og 44 procent overlevede uden vedolizumab-seponering (95 procent CI, 27 procent -61 procent).

Ingen af ​​patienterne døde, men forskerne konstaterede fire alvorlige bivirkninger.

Læger har været tilbageholdende med at anvende vedolizumab i nogle scenarier på grund af dets forsinkede effekt, fortæller forskerne, der på baggrund af de nye resultater mener, at kombinationsstrategien kan være effektiv og sikker hos steroid-refraktære patienter og patienter, hvor anti-TNF behandling er mislykket.

"Det kan overvejes hos patienter med alvorlig akut colitis ulcerosa eller ikke-alvorlig colitis, når de er refraktære over for alle konventionelle terapier, herunder anti-TNF-midler," siger de.

"Sikkerhedsprofilen for denne kombination vil dog kræve yderligere undersøgelse," pointerer forskerne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter